Većina prezrelog voća može se vrlo jednostavno pretvoriti u zdrave, brze obroke ili umiješati u omiljene recepte:
1. Smećkaste kruške i banane narežite u staklenu posudu, posipajte cimetom i stavite u mikrovalnu na pet minuta. Ovako pripremljeno voće idealno je za brzi obrok. Ako imate nešto više vremena i jabuke koje već duže vrijeme stoje u frižideru, možete oprobati sljedeće: narežite ih na što sitnije komade i kuhajte u malo vode, dok ne ispari, a jabuke se gotovo raspadnu. Umiješajte kašičicu meda i malo cimeta. Odlično se kombinuje uz zobenu kašu, piše “Zadovoljna“…
2. Kocke leda također možete napraviti od ne baš najsvježijeg voća. Izmiksajte ga u sokovniku i blenderu te zamrznite u kalupu ili malim vrećicama. Bit će savršen dodatak koktelima, frapeima ili mineralnoj i običnoj vodi. Svaku vrstu voća možete zamrzavati posebno ili ih kombinovati po želji.
3. Jako zreli kivi može poslužiti kao marinada za meso. Sadrži enzim aktinidin koji razgrađuje proteine. Zgnječite dva kivija, dodajte im dvije kašike maslinovog ulja, kašičicu jabučnog octa i skratite vrijeme mariniranja za pola.
4. Umjesto šećera u smjesu za palačinke dodajte banane ili borovnice. Pritom ne mislimo na klasične palačinke, već one deblje, tzv. američke. Ako dodajete javorov sirup, također pripazite na količinu da palačinke ne budu preslatke.
5. Nikad ne bacajte avokado. Bez obzira na izgled, uvijek se može iskoristiti za čokoladni umak. Pomiješajte ga s rastopljenom tamnom čokoladom i dobit ćete zdrav čokoladni namaz. U njega možete narezati omiljeno voće, a savršenog je okusa i u kombinaciji sa svježim grejpom. Poslastica prepuna vitamina K i E.
6. Banane kojima je kora već potpuno smeđa, najbolje su za banana bread (hljeb s bananom). No neku vrstu voćnog kruha možete napraviti i s breskvama, mangom, kivijem… Ako niste skloni eksperimentisanju, prezrelo voće jednostavno izmiksajte i napravite kompot. Kasnije ga možete poslužiti i s hljebom od banana.
7. Prezrelo voće odlična je zamjena za ulje i jaja u receptima za brownije i muffine. Osim što će biti zdraviji, kolaču će dati slatkoću i gustoću.
8. Ako u frižideru imate smežurani paradajz, stavite ga na papir za pečenje i sušite ga pećnici na niskoj temperaturi otprilike 12 sati. Čuvajte ga u zatvorenoj kutiji. Odličan je u raznim sendvičima i salatama, a možete mu dodati i prezrele dinje, ananas ili različite bobice.
9. Premekana kruška i ne najsvježije grožđe dobro je ispeći u pećnici. Na taj način pojačava se njihova prirodna slatkoća pa se odlično kombinuju s, na primjer, zdjelom žitarica ili hrskavom brokulom.
10. Želite li koktelu dodati svježu aromu, od prezrelog voća napravite pire i zatim ga procijedite u čašu.
11. Jako smeđe i aromatične banane možete možete umiješati u jaja ili samo bjelanjke (zavisno šta jedete) kako bi omlet bio bogatije teksture i okusa. A odlične su i kao jedan od sastojaka zdravih, zobenih keksa.
12. A ono što uvijek možete napraviti bez obzira kojem je voću gotovo istekao rok trajanja, je dodati ga u smoothie. Za smoothie nije važna tekstura, a poželjna je slatkoća koju prezrelo voće ima.