500 g brašna
10 g suvog kvasca
250 ml mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
30 g omekšalog putera
50 g otopljenog putera
po želji susam, crni susam, laneno seme,razne semenke
1 кašičica mleka
1 jaje + 1 belanac
Priprema
Zagrejati mleko da bude toplo, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati pa ostaviti na stranu dok se kvasac ne podigne, oko desetak minuta.
U posudu, u kojoj ćete mesiti, staviti brašno,kašikicu soli pa sve dobro promešati, napraviti udubljenje na sredini pa dodati,
50 g otoljenog putera, jedno celo jaje i jedan belanac, žumanac ostaviti za premazivanje pogače, i nadošli kvasac sa mlekom.
Sve dobro sjediniti, pa sipati na radnu površinu i mesiti oko desetak minuta, ako vam je potrebno dodati malo brašna po radnoj površini.Testo treba da bude elastično i mekano.
Premazati ga sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Naraslo testo premesiti pa podeliti na 5 jednakih delova.
Od jednog dela,premesiti pa ga oblikovati u loptu i staviti ga na sredinu pleha, koji ste prethodno podmazali sa puterom,