Kuća i hrana

Sve više ljudi izbacuje OVU namirnicu iz svoje ishrane: Niko od njih ni ne sluti koliko zapravo UŽASNU stvar rade svom organizmu

Napisao H. H.

Tokom života ste probali mnoge dijete, ali je princip za svaku uglavnom bio isti: jedite što više voća i povrća, unosite što manje šećer i masti, vježbajte i smanjite količinu obroka. Isti je slučaj i sa dijetom bez glutena. Izgleda da dijeta bez glutena zaista može biti dobra za vaše zdravlje, ali ne zbog toga što je gluten loš. Istina je potpuno drugačija.

Koliko se ljudi opredijelilo za dijetu bez glutena, neko bi pomislio da je broj oboljelih od celijačne bolesti porastao. Međutim, samo 1% ljudi pati od ove bolesti, a neki smatraju da je “osjetljivost na gluten” u stvari izmišljena, piše “Fokuzz“.

Asistent sa Univerziteta Džejms Medison, Alan Levinovic, tvrdi da je razlog zbog kojeg se većina ljudi osjeća bolje nakon izacivanja glutena iz ishrane zapravo ima najmanje veze sa štetnošću samog glutena
Asistent sa Univerziteta Džejms Medison, Alan Levinovic, tvrdi da je razlog zbog kojeg se većina ljudi osjeća bolje nakon izacivanja glutena iz ishrane zapravo ima najmanje veze sa štetnošću samog glutena.

U svojoj knjizi “The Gluten Lie” Levinovic intervjuiše Pitera Gibsona, direktora gastroenterologija na Monaš Univerzitetu, gdje su došli do jednog šokantnog saznanja.

Gibson je bio dio studije koja je 2013. godine kojom se zaključilo da “netrpeljivost” na gluten ne postoji, a sada smatra da promjena ishrane, a ne manjak glutena, pozitivno utiče na zdravlje ljudi.

Primijetio sam ovo mnogo puta, čak i kod članova porodice” – rekao je Gibson Levinovicu. “Sami su zaključili da jedu previše brze i nezdrave hrane.

Pročitali su razne stvari o glutenu, a nakon toga počeli da kupuju svježe voće i povrće i da se mnogo zdravije hrane.

Kada riješte da izbacite gluten, automatski isključujete i mnogo nezdrave hrane iz upotrebe. Svaliti svu krivicu na gluten je jednostavno. Rijetko ko želi da prizna da je živio nezdravim životom.” – kaže Gibson.

Ovu tvrdnju će mnogi teško prihvatiti. “Kada je riječ o osjetljivosti na hranu, ljudi nevjerovatno često sami sebi postavljaju dijagnoze.” – napisao je Levinovic u svojoj knjizi.

Niko ne želi da pomisi da su prednosti koje ljudi osjete kada jedu hranu bez glutena na psihičkoj bazi. Ljudi često ne prave raziku između zdrave i nezdrave hrane, čak često i ne pamte šta su i kada jeli.

Ukoliko ste zabrinuti da možda imate celijaličnu bolest ili neki drugi problem sa hranom, najbolje bi bilo da se obratite ljekaru, prije nego što sami dođete do bilo kakvih zaljučaka!

Komentari

komentara