Mnogi smatraju da je to mit koji nema veze s istinom. Ipak, prema najnovijim istraživanjima, takozvano “pravilo pet sekundi” je tačno,piše avaz.ba
Istraživanje koje je obuhvatilo 2.000 ljudi pokazalo je da čak 79% nas jede hranu koja je pala na pod. I dok su se mnogi dugi niz godina nadali da je to bezbjedno, nauka je potvrdila da su bili u pravu. Tačnije, gotovo uvijek u pravu.
– Jedenje hrane koja je provela nekoliko trenutaka na podu nikada ne može da bude potpuno bez rizika. Očigledno, namirnica na kojoj ostane vidljiv sloj prljavštine ne treba da se jede. Ipak, ukoliko to nije slučaj, malo je verovatno da su štetne bakterije u roku od nekoliko sekundi kontaminirale hranu – rekao je profesor Anthony Hilton, koji je ekspert za mikroorganizme na Ashton univerzitetu, prenosi britanski Dailyrecord.
Istraživanje je pokazalo da tip poda, vrsta hrane i dužina vremena provedenog na podu mogu imati utjecaj na broj mikroorganizama koji može da se prenese.
Možda iznenađujuće, tepisi su površina s najmanje rizika kada je u pitanju prenos bakterija od poda do hrane. Pločice i laminat nose veće rizike, pokazala je studija.
– Rezultati ove studije donijet će olakšanje onima koji su vjerovali “pravilu pet sekundi“ godinama, uprkos općem konsenzusu da je to mit – rekao je profesor Hilton.