slatki hit (foto:cure.ba)
Pazite da ne pritisnete prejako jer bi se kuglice mogle raspasti. Kako biste dobili što ukusnije, prhko tijesto, upotrijebite sastojke ugrijane na sobnoj temperaturi, a to se osobito odnosi na jaja i maslac. Pečete li veće količine na papiru za pečenje, između dviju rundi ohladite tako da ga prebrišete krpom namočenom u hladnoj vodi. Tako kolačići neće zagorjeti, nego će se ravnomjerno ispeći.
Kolačići s oraščićima
Sastojci: Šalica omekšanog maslaca, 1/2 šalice šećera, 2 jaja, žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 2 šalice brašna, šalica sjeckanih orašastih plodova, 3/4 šalice marmelade prema izboru
Priprema: Pomiješajte maslac sa šećerom i miksajte oko tri minute. Razdvojite jaja pa mješavini maslaca dodajte žumanjke i ekstrakt vanilije. Istucite bjelanjke i stavite ih sa strane. Mješavini maslaca dodajte brašno i sol pa pomiješajte. Ostavite tijesto u hladnjaku 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Zarolajte tijesto u kuglice, uvaljajte ih u istučene bjelanjke, a potom u mješavinu orašastih plodova. Složite kuglice na papir za pečenja na limu, pritisnite palcem sredinu kuglice i napravite udubinu koju ispunite marmeladom. Pecite 15-ak minuta.
Već sada možete pripremiti tijesto za božićne kolače
Uštedite na vremenu i već sad napravite tijesto za božićne kolačiće. Većina tipova tijesta može se napraviti unaprijed, razdijeliti, zamrznuti te tako čuvati do tri mjeseca. Trenutak je i za provjeru valjanosti osnovnih začina poput cimeta, muškatnog oraščića i klinčića. Pomirišite ih – ako su izgubili miris, izgubili su i okus – zamijenite ih svježima.
cure.ba