paradajz (foto:cure.ba)
Jedenje paradajza nekoliko puta nedeljno može da prepolovi šanse da patite od depresije, otkrila je studija.
Istraživači su analizirali podatke 1.000 ispitanika, među kojima su i muškarci i žene, vezano za njihovo mentalno zdravlje i navike u ishrani.
Rezultati su otkrili da oni koji jedu paradajz dva do šest puta nedeljno imaju za 46% manje šanse da obole od depresiju nego oni koji su ga jeli samo jednom nedeljno ili nikako.
Ali, takođe, studija je otrkila da ostalo voće i povrće nema iste beneficije.
Jedenje zdrave hrane kao što je kupus, šargarepa, luk, tikva, izgleda da ima malo ili nimalo uticaja na psihičko blagostanje.
20% ljudi pati od depresije u nekom periodu svog života. Kod žena je izražena više nego kod muškaraca.
Stari su pod većim uticajem rizika, zbog slabijeg zdravlja i usamljenosti.
Paradajz sadrži antioksidanse koji štite i od drugih bolesti. Vjeruje se da se smanjuje rizik od raka prostate i vjerovatnoću srčanih napada.
Jedenje paradajza svaki dan smanjiće rizik od depresivnih simptoma za 52%.
cure.ba