Kuća i hrana

Nezdrava hrana Ove namirnice nikako ne smijete jesti za doručak

Napisao H. H.

Svi znamo da je doručak najvažniji dnevni obrok pa ukoliko svoj dan obično započinjete uz slatko pecivo, kafu na prazan želudac ili preskačete doručak, ove nezdrave navike morate što prije promijeniti.

Osim što vam takva jela neće dati dovoljnu količinu energije potrebne za ostatak dana, zbog svojih sastojaka nerijetko pridonose debljanju,piše avaz.ba

Peciva

Peciva zbog svojih sastojaka mogu naglo povećati razinu šećera u krvi, ali jednako tako uzrokovati njegov pad u poslijepodnevnim satima zbog bijelog brašna i šećera. Zato uvijek birajte biopeciva ili ona od integralnog brašna.

Gotovi sendviči

Iako se čine kao ukusan obrok, većina sendviča koje možemo kupiti u prodavnicama sadržava konzervanse, nezdrave masti i zaslađivače. Zbog toga, radije se odlučite za zdraviju varijantu: sendvič koji ste sami napravili npr. od svježeg krem sira, nekog povrća i peciva od cjelovitih žitarica ili u prodavnicama kupite sastojke i pripremite onaj po svom ukusu.

Zaslađene žitarice

Mnogi misle da se radi o zdravom doručku, ali žitarice koje kupujemo u prodavnicama znaju imati puno šećera, zato pripazite na sastav. Žitarice bez vlakana i proteina su još jedan izvor praznih kalorija, a zbog dodatka šećera povećavaju njegovu razinu u krvi pa ćete već oko 10:30 opet osjetiti glad. Najbolja varijanta su integralne žitarice bez šećera, a za bolji okus dodajte kašiku meda ili nasjeckanog voća.

Krofne i mafini

Mnogi danas ne mogu zamisliti početak dana bez mirisne kafe i omiljene poslastice. Ali, oprez! Krofne i mafini ne preporučaju se za doručak jer nam ne daju potrebnu energiju. Osim što su njihove glazure prepune šećera, ne sadržavaju nikakve proteine ni hranjive tvari i nutrijente. Većina mafina napravljena je od obogaćenog brašna, šećera i putera, što nije najzdravije jer bijelo brašno i šećer imaju visok glihemijski indeks.

Sokovi

Ako započnete dan samo voćnim sokom, dobro razmislite! Voće sadržava puno šećera, a nutricionisti ističu da sok nema dosta vlakana, što ga ne čini pametnim izborom. Štaviše, iako su sokovi prepuni vitamina i minerala, dugoročno riskirate dijabetes i gomilanje kilograma.

Grickalice

Većina ih je prepuna aditiva, šećera, masti i obogaćenog brašna. Ukoliko njima započinjete dan, probajte pronaći zdravije varijante grickalica napravljenih od cjelovitog zrna pira, lana ili heljde.

 

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/276917/ove-namirnice-nikako-ne-smijete-jesti-za-dorucak#sthash.spf6abu1.dpuf

Komentari

komentara