hrana (foto:cure.ba)
Ako ste do sada izbjegavali “zabranjene” namirnice poput čokolade, tjestenine i krumpira, vrijeme je da ove prehrambene superzvijezde skinete sa svoje “crne liste”. Evo i zašto.
Jaja (sa žumanjkom). Zabranjena zbog: kolesterola.
Iako jaja zaista sadrže kolesterol, stručnjaci kažu kako ona ipak neće podignuti razinu kolesterola u organizmu jer oskudijevaju zasićenim masnoćama.
Avokado. Zabranjen zbog: masnoće.
Avokado obiluje zdravim mononezasićenim mastima i omega-3 masnim kiselinama za koje se vjeruje da smanjuju rizik od srčanih bolesti
Krumpiri. Zabranjeni zbog: ugljikohidrata.
Prava je istina da krumpiri sadrže puno manje ugljikohidrata no što su stručnjaci do sada misli. Osim toga, vlakana krumpira pomažu u regulaciji metabolizma.
Bademi, orasi i kikiriki. Zabranjeni zbog: masnoće.
Orašasti plodovi se danas nalaze na vrhu piramide prehrambene ljestvice jer su njihove masnoće optimalne za zdravlje srca. Oni također sadrže statine koji povećavaju razinu hormona zaslužnih za osjećaj sitosti.
Čokolada. Zabranjena zbog: kalorija.
Tamna čokolada podiže raspoloženje, snižava stres, smanjuje rizik od bolesti srca i godi mentalnom zdravlju. Dovoljna su svega kockica ili dvije.
Tjestenina. Zabranjena zbog: ugljikohidrata.
Konzumacija samo jedne šalice cjelovite pšenične tjestenine servirane s maslinovim uljem, nemasnim proteinima i povrćem – usporava apsorpciju ugljikohidrata. Na taj način tjestenina postaje zdrav dodatak vašem obroku.
cure.ba