Dijeta (Foto: cure.ba)
Držanje dijete nije lako i ne uspijeva svima. Restriktivni režim ishrane prate konstantna glad i odricanje od omiljene hrane, zbog čega većina ljudi ne uspijeva da istraje u borbi s viškom kilograma. Uz dijetu s grožđem koju je osmislila dr. Ana Bins, poznati britanski nutricionista, nećete ni osjetiti da ste na dijeti, pa ćete se bez muke i gladovanja za nedjelju dana osloboditi čak tri kilograma.
Da biste uspjeli u svojoj namjeri, dnevno ne smijete da unosite više od 1.200 kalorija. Pored toga, treba da pojedete i 400 g grožđa, koje sadrži dodatnih 280 kalorija, pa računica može da vas zbuni. S našim nedjeljnim planom ishrane to će vam biti veoma lako, a unijećete onoliko kalorija koliko vam i treba.
Osim toga što ćete mršaviti, zahvaljujući grožđu, vaša crijeva će raditi bolje, organizam će biti čistiji i brže će sagorijevati rezerve masti.
ŠTA JE DOZVOLJENO
– 400 g grožđa dnevno
– jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove
– povrće, i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke…
– voće, bez izuzetaka
– oko 150 g meda i suhog voća nedjeljno
– maslinovo ulje, isključivo
– voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok
ŠTA JE ZABRANJENO
– sve vrste šećera, pasulj, grašak, čokolada, so, majoneza, kvasac, sirće
PLAN ISHRANE
Ponedeljak
Doručak: parče integralnog hljeba, dvije šnite pilećih prsa, 1 dl mlijeka ili jogurta
Užina: 200 g crnog grožđa
Ručak: kuhano jaje, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog maslinovim uljem, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba
Užina: 200 g bijelog grožđa
Večera: 150 g pečene juneće šnicle začinjene s dvije kašike maslinovog ulja, 40 g hljeba, a za desert pire od jabuka
Utorak
Doručak: 50 g muslija, 2,5 dl jogurta
Užina: čaša soka od grožđa ili 150 g bijelog grožđa
Ručak: 100 g pečenog bijelog mesa, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog kašikom maslinovog ulja, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba
Užina: 150 g crnog grožđa
Večera: 120 g grilovanog oslića ribe i 250 g salate od kukuruza i šargarepe začinjene maslinovim uljem, sirćetom i limunovim sokom, 50 g hljeba
Srijeda
Doručak: voćni jogurt
Užina: 200 g bijelog grožđa
Ručak: 100 g tjestenine s umakom od paradajza i dvije kašike rendanog kačkavalja
Užina: voćna salata od jabuka, krušaka i grožđa
Večera: 150 g mladog sira, 250 g miješanog sirovog povrća s maslinovim uljem, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba.
cure.ba