Doručak (Foto: Cure.ba)
Ako preskačete doručak, veće su šanse da ćete se kasnije tokom dana prejedati. Sa ovim namirnicama biste trebali početi dan.
Jaja
Jaja su neko vrijeme bila na lošem glasu, ali sada se smatraju vrijednom namirnicom. Zahvaljujući proteinima duže vas drže sitim i pomažu da konzumirate manje kalorija tokom dana. Ujedno ih je jednostavno pripremiti i relativno su jeftina.
Puter od kikirikija
Nezasićene masnoće, bjelančevine kao i nizak nivo šećera u puteru od kikirikija održaće stabilne nivoe šećera u krvi. Namažite ga na tost ili dodajte kašičicu – dve u žitarice.
Borovnice
Borovnice su bogate vlaknima i nemaju puno šećera poput ostalih plodova. Borovnice posebno pomažu u topljenju masnoća. Studija je pokazala da borovnice mogu da smanje rast masnih ćelija za čak 73 posto.
Raženi hljeb
Zamjenite ljeb od pšenice ražnim. Studija objavljena u “Nutrition Journalu” pokazala je da su ljudi koji su jeli ražneni hljeb bili duže siti od onih koji su jeli druge vrste hljeba iste kalorijske vrijednosti.
Grejfrut
Grejp se pokazao izuzetno efikasnim kod mršavljenja i topljenja masnih naslaga. Ipak, budite oprezni ako pijete lijekove jer grejp može da oteža posao enzimima koji razgrađuju lijekove, pa tako može uticati na njihovu efikasnost. Zato se prije drastičnijeg uvođenja grejpa u vaš jelovnik posavjetujte s lekarom.
Grčki jogurt
Grčki jogurt postao je jako popularan i to s razlogom – pun je proteina, ima relativno malo šećera i velik je izvor probiotika. Izaberite nezaslađenu verziju jogurta, dodajte malo meda, ubacite borovnice ili orahe i dobićete savršen doručak.
cure.ba