slot online 2023

Hrana koju morate izbjegavati – Dijeta za vitak struk!

Napisao admin

Da biste "izvajali” struk i ujedno sačuvali dobro zdravlje morate početi izbjegavati hranu, koja jeste ukusna ali je prije svega opasna, kao što su suhomesni proizvodi, masni sirevi, slatkiši, slane grickalice, tijesta.


Dijeta (foto: cure.ba)

Jelovnik napravite na bazi svježeg voća i povrća, mliječnih proizvoda sa niskim procentom masti, ribe i bijelog mesa, integralnih žitarica…

Ponedeljak
Doručak: šoljica žitarica sa mlijekom i 3 keksa od integralnih žitarica,
Ručak: 70g špageta u paradajz sosu, 200g salate od miješanog povrća
Večera: 100g bijelog pilećeg mesa sa roštilja, 250g kuhanog povrća (tikvice, špinat, blitva) kriška integralnog hljeba

Utorak
Doručak: šolja zelenog čaja, 150g svježe cijeđenog soka od mrkve, šolja nemasnog jogurta, kriška integralnog hljeba
Ručak: 200g zelene ili kupus salate, 70g tjestenine sa povrćem
Večera: manja porcija supe od povrća, 80g kuvane govedine, 2 kuhana krompira

Srijeda
Doručak: šoljica kafe, 2 integralna keksa
Ručak: 100g kuhane riže, 100g grilovanog povrća, 150g kuhanog špinata, kriška integralnog hljeba
Večera: 100g telećeg pečenja začinjenog sokom od limuna, 200g kuhane blitve, 3 integralna krekera

Četvrtak
Doručak: šoljica kafe od ječma, šolja nemasnog mlijeka sa 2 kašike muslija
Ručak: 80g tjestenine pomešane sa 50g tikvica proprženih sa glavicom crnog luka, 200g salate od kuhanih krompira i mrkve
Večera: kajgana od 2 jajeta, 100g kuhanog špinata i 200g kuhanog povrća po želji, jedna kriška integralnog hljeba.

Petak
Doručak: šolja zelenog čaja, 4 integralna keksa
Ručak: 80g špageta sa školjkama, 250g zelene salate sa paradajzom začinjene origanom
Večera: 200g ribe sa grila, 200g miješanog kuhanog povrća (mrkva, krompir i tikvice), kriška integralnog hljeba.

Subota
Doručak: šolja kafe od ječma sa malo mlijeka, 2 kriške dvopeka sa medom
Ručak: 100 g tjestenine u paradajz sosu, 200g zelene salate
Večera: supa od povrća, 150g tunjevine iz konzerve i 150g kuhanog špinata.

Nedjelja
Doručak: šolja čaja i komad torte
Ručak: 100g špageta sa pečenim plavim patlidžanom, 200g svježeg povrća (paradajz, mrkva i zelena salata)
Večera: 150g telećeg mesa sa roštilja začinjenog ruzmarinom, 200g pirea od krompira i 3 šljive.

Svakog dana užinati:
Prijepodnevna užina: porcija voćne salate (po želji kombinujte kivi, naranče, grejpfrut, maline, ananas) ili 2 krekera od integralnih žitarica, ili jabuka, ili čaša svježe cijeđenog soka od naranče ili grejpfruta.
Popodnevna užina: šolja nemasnog jogurta ili čaša soka od paradajza ili porcija voćne salate od krušaka i malina ili 2 integralna keksa ili 100g ananasa.

cure.ba

Komentari

komentara