Tijelo ( Foto: Cure.ba )
1.dan
Doručak: sok od mandarine (pomorandže), 1 breskva
Ručak: crni hljeb sa kašikom majoneza, paradajzom, zelenom salatom, pšeničinim klicama, crnim lukom i kiselim krastvacima.
Večera: zagrejati kašiku ulja, kašičicu meda, ¼ šolje vode, kašiku supe, sjeckan čen bjelog luka i kašiku soja sosa. Dodati isječenu tikvicu, šargarepu, ¼ glavice kupusa i 100 g skuvane testenine. Kuvati sve na tihoj vatri 5 minuta.
2.dan
Doručak: sok od jagoda i jabuka.
Ručak: obariti oko ¼ glavice karfiola pa ga izgnječiti i umješati kašičicu soka od limuna, morske soli, origana, majorana i 2 kašičice majoneza. Ovo koristiti kao premaz za crni hleb, preko čega se stavljaju paradajz i pšenične klice.
Večera: prodinstati pola glavice luka sa pola kašičice ulja. Umešati kašičicu biljnog začina i komadić kocke pileće supe. Doliti šolju vode i kukuruza (zamrznutog ili iz konzerve). Po želji, začiniti soja sosom i travama.
3. dan
Doručak: svež sok od pomorandže, šljive.
Ručak: tortilja ili pogača od kukuruznog brašna premazana majonezom, senfom ili buterom i prekrivena svežim povrćem (krastavac, paradajz, rendana šargarepa) i začinima.
Večera: zagrejati kašičicu butera, umešati ½ kašičice sekcane mirođije, sok od limuna, so i ¼ glavice luka. U to saviti 125 g nemasne ribe i dinstati 8 minuta.
4. dan
Doručak: svjež sok od jabuke, izrendana jabuka začinjena cimetom.
Ručak: manji pečeni krompir začinjen s malo butera i biljnog začina i zelena salata.
Večera: dinstati ¼ glavice luka, ½ glavice celera i manju šargarepu na kašičici butera. Dodati po 125 g boranije i spanaća (može iz zamrzivača), ½ tikvice, ½ glavice kupusa, ½ šolje vode. Sve kuhati 10 minuta. Uz obrok jesti i parče crnog dvopeka.
5. dan
Doručak: sok od ananasa (ili grejpfruta), banana, jagode, kivi.
Ručak: pomješati 2 šolje seckane zelene salate, ¼ šolje paradajza, ¼ šolje prokelja, ½ šolje kukuruza, kašiku majoneza i ½ kašike ulja. Dodati jabukovo sirće ili sok od limuna po želji. Sve to koristiti kao fil za tortilju ili tanju pogaču.
Večera: 175 g fileta morske ribe ispeći na žaru. Preliti sa mješavinom od 2 kašike ulja, ½ čena bjelog luka, po ½ kašike peršuna, estragona, kašike limuna i malo soka od paradajza. Ribu jesti sa šparglom ili boranijom.
6. dan
Doručak: izgnječena dinja, grožđe i smokve.
Ručak: u ¼ izgnječenog avokada umješati majonez, ½ kašičice senfa, sok od limuna, malo vode da se dobije gust krem i dodati šolju i po heljdinih, šolju suncokretovih i 1/2 šolje pšeničnih klica. Staviti u tortilju ili pogaču.
Večera: na ½ kašike butera ispržiti 125 g belog pilećeg mesa, izvaditi ga, a u sok umešati mirođiju, ¼ kašičice soka od limuna, ¼ glavice luka i začine. Prodinstati i preliti meso.
7. dan
Doručak: svjež sok od pomorandže, dinja.
Ručak: tortilju ili tanku pogaču napuniti šoljom isečenog prokelja, 1/2 šolje kolutova avokada, 1/2 šolje klica, isitnjenom zelenom salatom i začinima.
Večera: iseckati 130 g šampinjona, prodinstati na ¼ kašike ulja da tečnost ispari. Umješati 1/2 kašičice bjelog luka, kašiku sjeckanog peršuna, začiniti i preliti 100 g barene testenina.
Upozorenje: Između obroka je dozvoljeno jesti i piti: orahe, jabuke, šargarepu ili ananas. Svježe sokove od voća i povrća, mineralnu vodu i biljne čajeve. Dijeta se ne preporučuje pretjerano gojaznim osobama i onima sa povećanim krvnim pritiskom.
cure.ba