Ilustracija (Foto: arhiva)
Umjerena konzumacija, ističu stručnjaci, označava jednu čašu vina za muškarce i dvije čaše vina za žene dnevno.
Rezultati istraživanja upućuju da redovita konzumacija crnog grožđa i proizvoda od crnog grožđa pomaže u prevenciji pretilosti i stanja povezanih uz pretilost, kao što su dijabetes tipa 2 i visok krvni tlak.
Znanstvenici su ustanovili da crno vino može dramatično usporiti nakupljanje stanica masti, a istovremeno pomoći u sagorijevanju masnih stanica. “Ovo istraživanje potvrđuje ono što su prethodna istraživanja pokazala, a to je da crno vino ubrzava rad metabolizma,” ističe voditelj istraživanja prof. Neil Shay.
Elaginska kiselina, koju pronalazimo u sastavu crnog vina i grožđa, regulira razinu krvnog tlaka i triglicerida na jednak način kao i lijekovi. Naime, elaginska kiselina potiče razgradnju masti i regulira razinu glukoze u krvi.
Istraživanje je trajalo 13 godina i obuhvatilo 20.000 žena.
Stručnjaci sa Harvarda su zaključili da žene koje piju oko 3 dl crnog vina dnevno imaju 70 odsto manje šanse da budu gojazne, u poređenju s onima koje ne piju.
Naučnici kažu da se kalorije iz alkohola i iz hrane različito troše.
Odnosno, prije ćemo potrošiti kalorije iz crnog vina nego iz ugljenohidrata.
Uz to, sastojak piceatanol je dobra prevencija od nakupljanja masnih ćelija.
Drugo istraživanje, predstavljeno na Evropskoj konferenciji o gojaznosti u Pragu, otkrilo je da čaša crnog vina svako veče povećava nivo dobrog holesterola HDL u tijelu.
Crno vino je dobro i za zaštitu srca, regulaciju šećera u krvi, čuvanje dobrog rada mozga, jačanje imuniteta i prevenciju nastanka raka.
Ali, da bi nešto dobro uticalo na naše tijelo, ne smijemo pretjerivati.
Čaša do dvije crnog vina dnevno je sasvim dovoljna količina da bi bili ljepši i zdraviji.
I zapamtite, da bi osjetili njegove blagodeti, vino mora biti kvalitetno, piše 021.
cure.ba