Ravan stomak (Foto: Cure.ba)
Svi mi osjetili smo to – osjećaj punine i otečenosti u području trbuha (i ne samo u vrijeme PMS-a). Ovaj osjećaj nije samo fizički neugodan, već može utjecati na naše raspoloženje i samopouzdanje. Pa, zašto se to uopće dešava i što sve možemo učiniti kako bismo spriječili ovu pojavu?
Svi se mi, s vremena na vrijeme, osjećamo pomalo napuhnuto i otečeno. Ovo je najčešće uzrokovano prirodnim procesima tijekom probave, nadutosti se obično dešava radi nakupljanja tekućine ili proizvodnje plina u tijelu. Međutim, nadutost nije uvijek uzrokovana zbog nakupljanja previše plinova – važnije je kako tijelo obrađuje te plinove.
Dobra vijest je što povremenu nadutost lako možete smanjiti pametnim izborom hrane i promjenama načina života. Ovih šest namirnica pomoći će vam da se riješite neugodnog osjećaja natečenosti i da zadržite ravan trbuh.
Riža (u potpunosti probavljivi ugljikohidrati): Neke namirnice, osobito pojedini ugljikohidrati, ili su neprobavljivi ili se mogu samo djelomično probaviti u crijevima. Upravo te namirnice mogu uzrokovati nakupljanje plinova, a time i nadutost. Prema Američkom koledžu za gastroenterologiju riža i rižino brašno dobar su nadomjestak za škrobne namirnice kao što su pšenica, zob, kukuruz i krumpir. Riža se u potpunosti probavlja u tankom crijevu, što znači da s njom imate najmanje šanse za stvaranje plinova u crijevima.
Banana (kalij): Nadutost nije uvijek povezana s plinovima. Krivac može biti i visoki unos natrija (soli). Sol se skriva u većini današnje prerađene hrane, a ona privlači i zadržava vodu u tijelu. Kalij, s druge strane, može pomoći “kontrirati” natrij u tijelu, pa je održavanje omjera natrija i kalija važno za održavanje razinu vode u tijelu. Ako je vaša nadutost posljedica jučerašnje slane večere, pokušajte u svoje jutarnje zobene pahuljice dodati jednu nasjeckanu bananu kako biste popravili omjer natrija i kalija u tijelu.
Jogurt (probiotici): Jogurt vam također može pomoći pobijediti nadutost, no morate odabrati onaj koji ima aktivne probiotičke kulture. Redovito konzumiranje ovakvih jogurta pomaže povećati prisutnost “dobrih” bakterija (Bifidobacterium i Lactobacillus) u probavnom traktu, što olakšava učinkovitu probavu i sprečava nadimanje trbuha. Najbolji izvor je običan, nemasni jogurt. Ako vam treba malo slatkoće u jogurt umiješajte svježe voće – izbjegavajte voćne jogurte jer sadrže mnogo šećera.
Biljni čaj (smanjuje grčeve): Istraživanja su pokazala da metvica (pepermint) smiruje bol i upale u želucu i crijevima. Za brzinsko olakšanje pijuckajte čaj od metvice jer će vam pomoći opustiti probavni trakt i ponovo uspostaviti normalnu peristaltiku, odnosno kontrakcije mišića.
Krastavac (prirodni diuretik): Ako ste već natečeni krastavac je savršena grickalica koja će vam pomoći izravnati trbuščić. Visok udio vode i mali udio vlakana ovog ukusnog povrća može uzrokovati učestalije mokrenje, pa ćete se osjećati lakše i manje naduto.
Papaja (papain): Istraživanje provedeno 2009. godine pokazalo je da sirova papaja sadrži bijelu, mliječnu supstancu nazvanu papain (proteolitički enzim koji pomaže probavu proteina), a kad je zrela ova voćka odlična je kao umjereno snažan laksativ koji pomaže ubrzati rad crijeva. I iako ovo baš i nije najpopularnije ili najdostupnije voće kod nas – ako naletite negdje na nju – isprobajte je, napravite od nje frape za doručak!
Zapamtite – hrana na različita tijela utječe na različite načine. Ako se često osjećate naduto pokušajte voditi dnevnik prehrane kako biste što lakše prepoznali koja vam hrana smeta i koju morate izbjegavati. Povremena nadutost sasvim je normalna, no ako je stalno prisutna i kronična, može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema, pa se u tom slučaju posavjetujte s liječnikom.
zena.hr