Salo na stomaku (foto: cure.ba)
Skroman dodatak jelima i uz sol najrasprostranjeniji začin, oštri papar već po navici dodajemo u hranu kako bi joj poboljšali ukus, no papreni ukus u ustima svoju pravu ulogu dobija u probavnom sistemu.
Naime njegov oštar ukus šalje signal da je vrijeme za pokretanje otklanjajući istovremeno simptome mučnine i gubitka tetka. Papar ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sistema stimulirajući probavne enzime i lučenje želučanih sokova te ubrzavajući prolazak hrane kroz probavni sistem.
“Oštar ukus papra aktivira proizvodnju hidroklorilne kiseline u želucu koja razgrađuje masti”
Uz antioksidativna i protuupalna svojstva jedno od hvalevrijednih koje holesterol drži pod kontrolom i ubija masnoće je njegovo svojstvo povećanja proizvodnje hidroklorilne kiseline u želucu. Ova kiselina zaslužna je za razgradnju masti, te djeluje kao spasiteljica od nadutosti smanjenjem plinova gastrointestinalnog trakta.
Papar najbolje zadržava svoju aromu ako se čuva u zrnu te se kao takav i koristi ili se melje neposredno pri kuvanju. Najaromatičnija vrsta papra je zeleno obojeni koji se zahvaljujući eteričnim uljima koji tope dubinsku masnoće sve više koristi i u preparatima za uklanjanje celulita.
Savjet:
1.Kako bi iskoristili maksimum blagodati papra kupite cijela zrnca i mlinčić pa prije konzumiranja salata, variva i čorba zapaprite probavu i tvrdokorne masnoće.
2. Osim u jela papar se preporučuje dodati i u zdrave napitke od voća i povrća, dovoljno je tek nekoliko mljevenih komadića koji će učiniti puno za metabolizam i razgradnju masnoća.
zadovoljna.hr