Ravan stomak (foto: cure.ba)
Izbjegavajte gazirana pića
Mjehurići mogu uticati da vam trbuh izgleda kao balon ispunjen zrakom. Držite se obične vode, toplog ili rashlađenog čaja od đumbira. Đumbir dodajte u neki drugi čaj, u vodu ili hranu, jer ima umirujući uticaj na probavni sistem i može pomoći smanjiti plinove koji uzrokuju nadutost.
Sol
Voda privlači sol kao magnet, pa kada jedete jako zasoljenu hranu poput hljeba ili soja sosa, zadržavat ćete više vode u tijelu, što vas može naduvati. Da biste ublažili ili spriječili zadržavanje vode, u prehranu uključite hranu bogatu kalijem poput avokada, papaje, manga, banana i dinje. Kalij je prirodni diuretik, pa pomaže izbacivanju viška soli i tekućine iz organizma.
Proizvođači plinova
Iako su nevjerovatno zdravi, ako želite izbjeći nadutost na plaži, klonite se hrane koja proizvodi plinove poput brokule, kupusa, karfioli, krastavaca, luka, prokulice, celera, jabuke, graha. Svaka od tih namirnica prirodno proizvodi plinove i tako izaziva širenje trbuha. Voće i povrće koje neće stvoriti taj efekt su šargarepe, tikvice, paprike, dinje, grožđe, bobice.
Izbjegavajte alkohol
Može vam se činiti čudnim da ćete izbjegavanjem alkohola izbjeći nadutost trbuha, jer on dehidrira organizam, ali diuretički efekt alkohola može izazvati zadržavanje vode, zbog čega ćete se osjećati natečeno i tromo. Umjesto toga, držite se vode, a da biste se osjećali posebnije možete dodati grančicu svježe mente, krišuku limuna, limete ili malo bobičastog voća.
Višak ugljenih hidrata i šećera
Vaše tijelom ima sposobnost pohraniti otprilike 500-700 grama ugljenih hidrata kao glikogen, energiju koju tijelo pohranjuje kao gorivo. Dio glikogena pohranjen je u jetri, ali većina je u mišićima, a za svaki pohranjeni gram trebate tri grama vode. Kada jedete više ugljenih hidrata ili šećera više nego inače, zadržat ćete više glikogena i tekućine, što dovodi do nadutosti. Ne trebate potpuno odbaciti ugljene hidrate, ali ih trebate držati pod kontrolom.
Velike porcije
Hrana koja zauzima puno prostora u želucu, poput velikih porcija salate ili kokice, većinu vremena su dobar izbor. Ali ako želite ravan trbuh, držite se malih porcija, i hrane koja zauzima manje mjesta u želucu poput kuvanih šargarepi i nezaslađenog sušenog voća. Dobit ćete potrebne doze vitamina, minerala, antioksidanasa, bez rastezanja trbuha.
Šta će vas još proširiti…
Preskakanje obroka, prebrzo jedenje, žvakanje žvakačih guma, cuclanje tvrdih bombona ili mentola, ispijanje tekućine na slamčicu – sve što uzrokuje gutanje više zraka, koji može ostati zarobljen u trbuhu i stvarati nadut izgled. Da biste to izbjegli, ne provodite duže od pet sati bez da ste nešto pojeli, sporije žvačite, usporite, dajte si vremena za obrok.
Izbjegavajte jako ljutu hranu
Ako ste ljubitelji ljutih začina, preko ljeta se suzdržite od njih. Oni mogu iritirati probavni sistem i povećati proizvodnju plina. Kako bi trbuh ostao ravan, obroci trebaju biti jednostavni, a biljke i začine koje koristite umirujući za probavu poput metvice, ruzmarina i cimeta.
net.hr