Dijeta (foto: getty)
Integralne žitarice ne samo da povoljno utiču na zdravlje, već i tanje struk. Istraživanja rađena sa ciljem da utvrde vezu između dijetnih vlakana iz različitih namirnica i tjelesne masnoće kod odraslih pokazala su da redovno serviranje bar jednog obroka koji sadrži integralne žitarice značajno smanjuje tjelesnu masnoću nakupljenu oko struka (koja je najopasnija po zdravlje), a nekoliko obroka integralnih žitarica dnevno, uz uravnotežen kalorijski unos, dovodi do smanjenja kilaže.
Dijeta sa integralnim žitaricama obnavlja i podstiče aktivnost probavnog trakta, hrani tijelo vitaminima, mineralima celulozom i bioaktivnim supstancama. Između obroka možete piti mineralnu negaziranu vodu, zeleni čaj i svježe cijeđene sokove. Kada završite dijetu, jedite manje mesa neko vrijeme. Osim gubitka kilograma, poboljšaćete opšte zdravstveno stanje, akne će nestati, a probava će biti bolja.
Napomena: Isključite so, šećer i alkohol dok ste na dijeti!
Dan pšenice
Cijelo zrno pšenice je bogato vitaminima B1, B2, B3, E, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom, cinkom bakrom, gvožđem magnezijumom i dijetnim vlaknima. Pomaže kod dijabetesa, održava normalnu tjelesnu težinu, snižava pritisak i nivo holesterola.
Dnevna porcija: 180 g pšenice cijelog zrna, dodati 3/4 litra ključale prokuvane vode i kuvati 20 minuta na tihoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka
Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + 1 struk mladog crnog luka + žitarica
Večera: žitarica + 1,25 dl jogurta + zamjena za šećer + cimet
Dan ovsa
Ovas je bogat vitaminom E, cinkom, selenom, bakrom, manganom i magnezijumom. Ovsena kaša je dobar izvor proteina. Smanjuje “loš“ holesterol i ima antikancerogena svojstva. Pomaže kod opstipacije, sindroma iritabilnog crijeva i hemoroida.
Dnevna porcija: 180 g ovsenih pahuljica, preliti sa 3/4 l ključale vode i kuvati 10 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka
Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + žitarica + bijeli luk i peršun
Večera: žitarica + zamjena za šećer + 90 gr mladog sira + 1 velika kašika kakaoa
Dan integralnog pirinča
Pirinač je bogat vitaminima B grupe i smanjuje rizik od raka debelog crijeva, snižava nivo holesterola i pomaže kod bolesti nastalih usljed nedostatka manjka dijetnih vlakana (hemoroidi, dijabetes, hronični zatvor i varikozne vene).
Dnevna porcija: 150 g integralnog pirinča, u to dodati ključalu vodu i ostaviti na laganoj vatri 35 minuta. Oljuštiti 450 g jabuka, isjeckati na sitne komade, dodati malo vode i pariti ih 10 minuta. Pomiješati pirinač, jabuke i sok od limuna, cimet i zamjenu za šećer.
Podijeliti na 3 porcije i jesti po jednu porciju za doručak, ručak i večeru.
Dan ječma
Zrna ječma su bogata proteinima, kalijumom i kalcijumom. Ječam jača pankreas, reguliše rad stomaka, jača crijeva, krv, koristan je za žučnu kesu i nerve.
Dnevna porcija: 180 g oljuštenog ječma (geršla), dodati 3/4 litra ključale vode i kuvati 10 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka
Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + žitarica + 1 struk mladog crnog luka + 1 paprika
Večera: žitarica + zamjena za šećer + 1/2 čaše soka od pomorandže + 2 kašike jogurta
Dnevna porcija: 180 g oljuštene heljde, u to dodati 3/4 lit ključale vode i kuvati 10 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka
Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + žitarica + začini
Večera: žitarica + zamjena za šećer + 1 čaša jogurta
Dan kombinovanih žitarica
Dnevna porcija: 60 g zrna pšenice, 60 g oljuštene heljde i 60 g ovsenih pahuljica. Dodati 3/4 litra ključale vode i ostaviti 20 minuta na laganoj vatri.
Doručak: žitarica + zamjena za šećer + 1 dl toplog mlijeka
Ručak: 1 šolja čorbe od povrća + žitarica + bijeli luk + 3 kašike paradajz sosa (zagrijte sve zajedno )
Večera: žitarica + zamjena za šećer + sok od limuna + cimet + 1 rendana jabuka
novosti