Limun (foto: cure.ba)
Samo drvo limuna može izrasti do 5, 6 metara. Uglavnom rodi dva, tri puta godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima i godišnjim padalinama. Potrebno mu je dosta tekućine i topline, pa je uzgoj agruma najrašireniji u tropskim krajevima. Njegovi cvjetovi su mirisni, a plodovi više nego korisni.
Limun je djelotvoran kod skidanja viška kilograma i neželjenih masnih naslaga. On sadrži velike količine vitamina, baš kao i ostali agrumi poput naranče ili grejpa. Vitamin C iz limuna uspješno sprječava pojavu gripe, prehlade, jača imunitet i tako se tijelo lakše bori protiv štetnih virusa i bakterija.
Smanjuje razinu inzulina u krvi i time nas štiti od dijabetesa, šećernih bolesti i visokog kolesterola.
Istraživanja su pokazala da je kod ljudi koji su redovito konzumirali vitamin C, bilo iz hrane ili dodataka prehrani, imali duplo manji rizik od dobivanja srčanih bolesti i karcinoma.
Velike količine antioksidansa koji se nalaze u limunu i njegovom soku, pomažu razgradnji i izbacivanju viška tekućine iz tijela. S tom tekućinom izlaze negativni i štetni sastojci, kao i bakterije koje organizam nije u mogućnosti probaviti.
Limun je već odavno poznat kao pravi lijek protiv masnoća i kalorija. Njegovo svojstvo pozitivno djeluje na otapanje, odnosno lakše sagorijevanje masnoća u tijelu. Stoga ćemo redovitim konzumiranjem limuna, skidati neželjene i nakupljene kilograme.
Jednom dnevno popijte čašu vode pomiješanu sa svježim sokom od limuna. To će biti prava energetska bomba, puna energije i hranjivih tvari. Nikako nemojte piti sam limunov sok jer je visina kiselosti prevelika što može oštetiti stijenku grla i ždrijela. Ocijeđeni limun možete stavljati i u salate, u zamjenu za ocat.
savjetnica.com