Hrana (foto: cure.ba)
U borbi protiv suvišnih kilograma niti jedan savjet nije na odmet, pa je tako i ovo istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell puno korisnih informacija o stvarima koje nam stvarno rijetko padaju na pamet tijekom obroka.
Naime, već je napravljen cijeli niz istraživanja na temu boja i oblika tanjura u kojima serviramo hranu, a rezultati su pokazali da u slučaju kad je hrana slične boje kao i tanjur na kojem je servirana unosimo i 20 posto više kalorija nego što bi trebali.
Savjet znanstvenika zvuči jednostavno, no pomalo skupo – hranu servirajte na tanjurima kontrastne boje i jest ćete manje, jer će vaš mozak drugačije percipirati veličinu porcije i prilagodit će osjećaj gladi.
Druga mogućnost je, naravno, da pažljivo kombinirate namirnice kako bi u svijetli tanjur stavljali jarke boje i poslali jasnu poruku mozgu koliko ste zapravo natrpali hrane.
Par dodatnih savjeta – tamno plava boja je najrjeđa u prirodi, stoga kad stavljate grickalice na stol, stavite ih u plavu posudu i pojest će ih se najmanje, a pića si servirajte u velikim čašama kako bi ih popili manje.
metro-portal