Japanska dijeta traje dvije sedmice i tokom tog perioda moguće je izgubiti do sedam kilograma. Ovaj restriktivni režim ishrane može da se sprovodi u bilo koje doba godine, jer su namirnice uključene u ovu dijetu dostupne tokom čitave godine, pišu “Novosti“.
Japanci su poznati kao zdrav narod, a za njihov dobar zdravstveni karton, prema mišljenju stručnjaka, velikim dijelom zaslužna je baš zdrava ishrana.
Pridržavanje pravila koje diktira japanska dijeta najteže pada tokom prva dva-tri dana. Potom se organizam navikne na manji unos hrane, ali i adaptira na vrstu namirnica, koje preovlađuju u ovoj dijeti.
Prvi dan
- Doručak: čaj, dvopek
- Ručak: dva tvrdo kuhana jajeta, kuhani kupus sa biljnim uljem, čaša soka od paradajza bez soli
- Večera: riba sa roštilja ili kuhana
Drugi dan
- Doručak: crna kafa, parče crnog hljeba
- Ručak: riba sa roštilja, salata od povrća ili kupusa sa biljnim uljem
- Večera: 200 g kuhane govedine, čaša jogurta
Treći dan
- Doručak: crna kafa, dvopek od crnog hljeba
- Ručak: veća pečena tikvica, jabuke
- Večera: dva tvrdo kuhana jajeta, 200 g kuhane govedine, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem
Četvrti dan
- Doručak: crna kafa
- Ručak: rovito jaje, tri velike kuhane šargarepe sa biljnim uljem, 15 grama tvdog sira
- Večera: voće
Peti dan
- Doručak: Svježa mrkva, sok od limuna
- Ručak: kuhana ili pečena riba, čaša soka od paradajza bez soli
- Večera: voće
Za dvije sedmice sedam kilograma manje.