Debljina (Foto: cure.ba)
Zadovoljni ste uspjehom na poslu
Iako se čini posve nelogičnim, istraživanje objavljeno u Journal of Consumer Research pokazuje da kada smo ponosni na uspjehe na poslu, naprimjer na dobro odrađenu prezentaciju, skloniji smo posezanju za brzom i nezdravom hranom, piše Yahoo Shine.
Međutim, kada smo uzbuđeni i nadamo se nečemu, naprimjer kada razmišljamo kako ćemo idućeg mjeseca prezentacijom pomesti sve oko sebe, veća je vjerojatnost da ćemo uspješno odoljeti slatkišima te se odlučiti za nešto zdravije, kao što je voće. ‘Kada smo sretni i ponosni, lakše nas ponese trenutak te posežemo za nezdravijom hranom. No osjećaji poput nade fokusirani su na budućnost i želju za ostvarivanjem određenih ciljeva, kao što je smršavjeti i biti zdraviji’, kaže autorica studije Karen Page Winterich.
Vaša čaša je pogrešne veličine
Studija objavljena u časopisu Plos One pokazala je kako su ljudi skloni alkohol popiti i do 60 posto brže kada je čaša od zakrivljenog stakla, a ne od ravnoga. Zakrivljeni oblik čaše također otežava prosudbu koliko je alkohola potrebno da bi se čaša napunila do pola. Kada pijete alkohol, točnije pivo, najbolji odabir bi bila boca iz koje tekućinu možete preliti u čašu jer ćete točno znati koliko ste popili.
Sladoled jedete iz bijelih porculanskih zdjelica
Poznato je kako jedenje iz manjih tanjura i zdjelica sprečava prejedanje i unošenje nepotrebnih kalorija u organizam. No ako želite još smanjiti unos kalorija, dobar način je serviranje hrane u posuđu kontrastne boje. U studiji objavljenoj prošle godine u časopisu Journal of Consumer Research pokazalo se kako su ljudi skloniji pojesti više špageta s umakom od rajčice ukoliko je to jelo servirano na crvenom tanjuru. Autori studije tvrde da se u slučaju kada je boja obroka identična boji posuđa stvara iluzija manje količine. Stoga, ako jedete sladoled od vanilije, servirajte ga u primjerice jarko narančastim zdjelicama.
Grickalice držite u prozirnim posudicama
Kada se hrana nalazi nadohvat ruke u daleko smo većem iskušenju, kaže Wansink, autor knjige ‘Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think’. U Wasnikovom istraživanju pokazalo se kako ljudi pojedu i do 70 posto više čokolade i drugih slatkiša kada se nalaze u prozirnim posudicama. Osim toga, kada se hrana nalazi u vidnom polju, postoji tri puta veća vjerojatnost da ćemo odmah posegnuti za njom. Stoga jabuke držite u prozirnoj posudi na stolu, a kekse i čokoladu u kutiji u smočnici.
Ne nosite naočale u restoranu brze hrane
Istraživanje objavljeno u British Medical Journal otkrilo je kako nerijetko posve zanemarujemo natpise na kojima je navedena kalorijska vrijednost određenog obroka. No to uopće nije zanemarivo. Naime, znanstvenici su otkrili kako ljudi koji ne čitaju kalorijske vrijednosti u obrocima u lancima brze hrane najčešće naručuju obrok koji ima 106 kalorija više. Stoga idući put kada se odlučite na ručak u restoranu brze hrane, ponesite naočale, dobro sve pročitajte, a onda se zapitajte je li tortilla doista vrijedna tih dodatnih kalorija (točno 290).
Pijete dijetne sokove umjesto običnih
Istina, na taj način u organizam unosite stotine kalorija manje, no u posljednje vrijeme nutricionisti su postali poprilično sumnjičavi po pitanju umjetnih sladila. Jedna teorija je kako spojevi u umjetnim sladilima ometaju povratne veze između mozga, želuca, živaca i hormona. ‘Kada pijete dijetne sokove, vaše tijelo i mozak očekuje dozu energije i kalorija, no ništa se ne događa, a zbog toga počinjemo žudjeti za većom količinom slatkoga’, kaže nutricionistica Stephanie Clarke. Osim toga, umjetna sladila mogu poremetiti i osjećaj sitosti.
tportal