Italijanske tjestenine nisu nikakav eliksir za otapanje masnih naslaga, pa će konzumiranje tri porcije paste sedmično, što je jedno pakovanje od pola kilograma, doprinijeti gubitku upravo tolike težine – pola kilograma u periodu od tri sedmice.
Radi se o tome da, za razliku od ostalih rafiniranih ugljenih hidrata, špageti, makaroni, pene i fusile imaju niži glikemijski indeks pa ne izaziva nagli porast nivoa šećera u krvi, navode naučnici.
Naučnici su analizirali 29 ranijih studija, koje su ispitivale uticaje ishrane tjesteninama u odnosu na druge ugljene hidrate, u kojima je učestvovalo ukupno 2.448 ljudi. Većina njih jela je 3,3 porcije paste sedmično, piše “Daily Mail”.
Glavni autor studije doktor Džon Sjevenpajper, iz bolnice Sent Majkls u Torontu, kaže da se sada može reći da pasta nema neželjene efekte na tjelesnu težinu kada se konzumira kao dio jelovnika zdrave ishrane.
– Tjestenina nije doprinijela porastu tjelesne težine niti masnoća u organizmu. Možemo reći da bi ona mogla da postane dio zdrave dijete, kao što su one zasnovane na unosu hrane sa niskim glikemijskim indeksom – ističe on.
Na naučnicima je da detaljnije utvrde i da li tjestenine mogu da budu i redovni sastavni dio dijeta, mimo pomenutih, a da ne doprinesu povećanju ili stagniranju težine, prenosi “B92“.