hrana (foto:cure.ba)
Ako vas pozovu na poslovni ručak, lijepi maniri će vam pomoći da ostavite bolji utisak, no pomoći će vam i da izgubite višak kilograma.
Evo kako
Jedite za stolom
U prošlosti su porodice jele zajedno za stolom. Imajte na umu da su oni obično imali i manje kilograma nego prosječna moderna porodica.
Danas je kuhinjski stol postao tek mjesto za ostavljanje računa, ključeva ili drugih predmeta koji nemaju veze s jelom. Na njemu se jede tek u posebnim prilikama. Želite li smršavjeti, očistite kuhinjski stol, izvadite tanjire i počnite redovno objedovati za stolom (makar sami jer su ukućani negdje drugdje). I potrudite se barem večerati s članovima porodice.
Televizor ili kompjutor ne smije biti ispred vas. Jedenje ispred TV-a je povezano s debljanjem i gutanjem hrane bez razmišljanja. Odlučite li se jesti za stolom, um će biti koncentrisaniji na ono što jedete.
Ugodni razgovori – bolja probava
Okruženi ste vama najdražim ljudima i imate njihovu pažnju. Tu ste samo vi, oni i hrana (samci trebaju češće pozivati goste). Tokom zajedničkog obroka, odložite malo pribor za jelo i pričajte. Gledajte ih u oči i bolje ih upoznajte. Praveći stanku između zalogaja i uživajući u obroku, imat ćete dovoljno vremena za pravilnu probavu.
Sjedite uspravno
To je važno jer tokom jela to pomaže u probavi.
Koristite nož i viljušku
Tako ćete kontrolisati veličinu zalogaja i jesti sporije nego da jedete prstima. Rižu, manju tjesteninu i pire-krompir takođe nemojte jesti kašikom nego viljuškom. Tijelu ćete dati dovoljno vremena, pa ćete prestati jesti kad budete siti. U suprotnom biste se mogli natrpati iako ste već siti.
Kašikom jedite samo supu i supena jela, jogurt i sladoled.
Režite jedan po jedan zalogaj
Iako se može činiti lakše izrezati cijeli odrezak ili komad lazanja na početku obroka, nemojte to činiti. Pogotovo ako su vam poslužili ogromnu porciju u restoranu. I nikad ne gutajte zalogaj koji je veći od usta. Ako ga morate strpati u usta, znači da je prevelik. Koristite nož i smanjite zalogaj. Pravilo vrijedi i za salatu.
Između zalogaja spustite viljušku
Tokom jela hrana ne smije biti najvažnija. Obrok treba biti vrijeme koje provodite s prijateljima i porodice. Ako nikad ne odlažete viljušku, znači da jedete prebrzo, ne poklanjate pažnju ljudima i otežavate mozgu da na vrijeme primi poruku iz želuca da više niste gladni.
Neka kraj vas bude puna čaša vode
Piti vodu između zalogaja pomaže probavi i još je jedan način da se stvori osjećaj sitosti. No, ne pijte previše vode, neka to budu mali gutljaji.
Kad žvačete zatvorite usta
Kad žvačete s otvorenim ustima, gutate zrak, što može dovesti do nadutosti i probavnih smetnji.
Ne morate očistiti tanjir
Nemojte se koncentrisati na to da tanjir bude prazan, nego da želudac bude pun i jeste li još uvijek gladni. Koncentrisanjem na tanjir gubimo osjećaj sitosti. Na početku jela na tanjir stavite manju količinu hrane, jedite polako i uzmite još samo ako ste gladni.
Magazin.hr