struk (foto:cure.ba)
Ako se na neko vrijeme svjesno odreknete čvrste hrane, vaše tijelo ima šansu da se oslobodi otrova. Organi za varenje neće biti opterećeni razgradnjom materija, pa se mogu usredsrediti na nagomilane masti u organizmu. Tijelo će tada preusmjeriti svoj energetski program na hranu koja se nalazi u organizmu i tako će razgraditi rezerve masti. Takav način ishrane uticaće i na vas, jer se umjesto na hranu više koncentrišete na sebe.
NAPRAVITE PLAN
Ovaj režim ishrane traje sedam dana, jer je tijelu potrebna priprema
PRVI DAN: rasterećenje tijela
Čim ustanete popijte čašu mlake vode kako biste pokrenuli varenje
Doručak: Svježa voćna salata od jedne isjeckane jabuke, jednog kivija i jedne pomorandže. Umutite 150 g niskokaloričnog jogurta s kašičicom meda i prelijte preko voća
Užina: (samo ako ste gladni) sok od povrća
Ručak i večera: Prije ručka i večere obavezno popijte bar dvije čaše vode. Jedite dinstano povrće ili pečeni krompir s mekim sirom.
Ovako će vaš organizam dobiti čiste, lako svarljive vlaknaste sastojke i mnogo tečnosti. To je priprema za izbacivanje otrova iz organizma
OD DRUGOG DO PETOG DANA: tijelo se čisti
Od drugog dana zaboravite na čvrstu hranu na četiri dana. Tokom ova tri dana crijeva će se potpuno isprazniti. Kada ustanete, popijte 1/4 l vode sa kašikom morske soli. Poslije ovoga važno je da sljedeća dva sata budete blizu toaleta.
Od drugog do petog dana važi sljedeći plan ishrane:
Doručak: Čim ustanete popijte čašu mlake vode u kratkim gutljajima. Poslije tuširanja popijte dvije šolje biljnog čaja, najbolje od ruzmarina, jer podstiče metabolizam
Ručak: Za ručak pojedite posnu supu i poslije ručka popijte dvije čaše biljnog čaja
Večera: Ponovo supa, a prije spavanja se opustite čajem od nane
ŠESTI I SEDMI DAN: vratite tijelu energiju
Organi za varenje moraju ponovo da se preorijentišu na pojačanu ishranu. Nemojte se preopteretiti velikim porcijama i brzim žvakanjem. Prije svakog obroka sjednite za sto i uživajte u čvrstoj hrani. Vidjećete da sva hrana ima mnogo intenzivniji ukus.
Doručak: Čim ustanete popijte čašu mlake vode sa sokom od pola limuna. Isijecite jednu jabuku i polako pojedite
Ručak: Posna supa
Drugog dana možete da pojedete 150 g barenog krompira sa začinima po vašem izboru
Užina: Parče tosta namažite kašikom mekog sira, pospite začinima i stavite paradajz ili papriku
Večera: Pripremite pire od 150 g krompira, jedne kašike mlijeka i isto toliko supe od povrća. Drugog dana pojedite posnu supu spremljenu sa 150 g šargarepe i 30 g rezanaca
Recept za posnu supu
Potrebno je za 6 porcija: dva kilograma povrća (paprika, paradajz, praziluk, šargarepa, celer).
Priprema: isijecite povrće i prelijte s tri litra hladne vode. Kad voda prokuha, krčkajte je poklopljenu oko 40 minuta. Na kraju procijedite supu, povrće izvadite i nemojte ga jesti. Supu začinite ekstraktom od kvasca.
vijesti.ba