Đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po korijenju.
Koristi se već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.
Ova biljka je poriketlom iz Kine, ali danas se uzgaja u mnogim zemljama.
Đumbir je ključna biljka u ajurvedskoj medicini. Popularan je u kuhinjama diljem svijeta zbog osebujnog ljutkastog okusa.
Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem.
Prirodni lijek za bolju probavu
Đumbir je bogat gingerolom – sastojkom koji poboljšava rad crijeva.
Olakšava i potiče probavu, i želučane tegobe te spečava grčeve. Zahvaljujući poticanju lučenja sluzi đumbir spečava nastanak čira.
Zingeron, spoj koji đumbirovom korijenu daje ljutiti okus, djelotvoran je protiv proljeva.
Smanjuje upale i ublažava alergije
Sastojci koje đumbir sadrži korisni su u sprečavanju procesa biosinteze prostaglandina.
Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a koristi se i kod liječenja alergija.
Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.
Rezultati liječenja artritisa đumbirom nadmašuju rezultate.
Oblozima od đumbira izliječite bolesti
Od đumbira se prave oblozi protiv akutnih bolova uzrokovanih reumatizmom, bolova u leđima, grčeva u želucu, upale jetre, bronhitisa i astme.
S đumbirovim oblozima možete obložiti cijelo tijelo ili se kupati u kadi s đumbirovom vodom.
Terapija đumbirom i oblozima od đumbira potiče razgradnju naslaga masnoća, i minerala.