Pogledajte sa čime je najbolje da kombinujete jaja, piletinu, zeleni čaj, grah itd.
Jaja i povrće
Jaja olakšavaju apsorpciju karotena (pigmenta koji daje boju povrću), a u kombinaciji sa svježim povrćem donose dvostruku korist onima koji pokušavaju da izgube kilograme, piše “Fokuzz“…
Piletina i crvena paprika
Crvena paprika ubrzava sagorijevanje kalorija i pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju. Zajedno sa piletinom (bogatim izvorom proteina) čini jedan zdrav i ukusan obrok.
Mahunarke i kukuruz
Posljednje istraživanje je pokazalo da ishrana bogata mahunarkama pomaže u mršavljenju. Kukuruz, s druge strane, sadrži otporan skrob – složen ugljeni hidrat koji čini mnogo toga dobrom crijevima i imunom sistemu, istovremeno vam pomažući da oblikujete figuru.
Zeleni čaj i sok od limuna
Zeleni čaj sadrži katehine (moćne antioksidanse). Korisna svojstva limuna su svima poznata. Međutim, citrusi imaju još jednu skrivenu osobinu: oni smanjuju raspad katehina, pa ih tako čine lakše svarljivim.
Losos i špargla
Losos sadrži korisne omega-3 masne kiseline, dok špargla, koja je bogata vlaknima i proteinima, pomaže organizmu da izbaci višak vode. Da biste napravili i ukusan, ali i zdrav obrok, pripremite ih na pari ili u rerni.
Bademi i grčki jogurt
Neki vitamini (naročito A, D i E) najbolje se apsorbuju sa mastima. Na primjer, bademi su izvor kalcijuma, antioksidanata i vitamina E, dok punomasni grčki jogurt sadrži vitamin D. Savršena kombinacija!
Avokado i spanać
I avokado i spanać sadrže ogromnu količinu vitamina i minerala, pa će vaš organizam imati maksimalnu korist ako ih koristite u salati. Spanać je dobro kombinovati sa maslinovim uljem, dok je avokado najzdraviji u paru sa ribom, živinom i hljebom od cijelog zrna žitarica.
Tunjevina i đumbir
Tunjevina je bogata omega-3 masnim kiselinama. One spriječavaju skladištenje masti u predjelu trbuha. Đumbir poboljšava funkciju crijeva i spriječava nadimanje. Zato se slobodno prepustite uživanju u salati od tunjevine ili sveže pripremljenom sušiju. Čuvajte se soja sosa: on sadrži previše soli.
Evo koju bi kombinacije namirnica trebalo da izbjegavate:
- Proteine (meso, riba, jaja itd.) i ugljene hidrate (hljeb, žitarice, krompir, peciva).
- Kiselu hranu (citrusi, jabuke, paradajz) i hranu bogatu ugljenim hidratima.
- Ugljene hidrate i šećer, kao što su kolači sa džemom.
- Proteine ne bi trebalo da miješate sa skrobom ili drugim proteinima (meso i jaja; sir i jaja; meso i orašaste plodove itd.).
- Uvijek jedite voće (naročito lubenice i dinje) odvojeno od druge hrane.
- Mlijeko konzumirajte nezavisno od obroka ili ga isključite iz ishrane.
Bonus: začini
Određeni začini vam mogu pomoći da izgubite kilograme:
- Morski oraščić
- Kajenska paprika
- Cimet
- Crni biber
- Karanfilić
- Sjeme slačice
- Kurkuma
- Đumbir
- Kardamon
- Kim