Ne samo što oblikuje struk, ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid.
Glavni sastojci ovog recepta su: sveži ren, neprskani limuni s korom i med.
Već je mnogo rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, pre recepta, nakratko osvrnuti na ren. U ishrani se najčešće upotrebljava koren rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke. Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor…) ren je izuzetan i kao lekovito sredstvo.
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Ren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima.
Svež koren se može koristiti tokom cele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu. Ako imate veći koren, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ukoliko želite da vam izrendani ren ostane svež i nakon tri nedelje, pomešajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, ren može stajati u frižideru do 3 sedmice.
Sastojci: 125 gr rena, 3 neprskana limuna, 3 kašike meda.
Postupak: Izmiksajte u čoperu 125 grama rena. Uzmite tri limuna, rasecite ih, izvadite iz njih semenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomešajte sa renom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmešajte.
Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke.
Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obim struka smanjuje.
(Kurir.rs)