Zdravlje

SIRUTKA: Lijek budućnosti!

Napisao A. K.

Surutka/sirutka je proizvod koji nastaje kod proizvodnje sira. To je tečnost koja ostaje nakon što se mlijeko zgruša. U njoj je veliki sadržaj vode, a sadržaj kalorija i masti je veoma mali.

Ljekovita tečnost koja sadrži 16 vrsta proteina, 8 minerala, 7 vitamina, do 23 aminokiselina i do 11 enzima. Ljekovita svojstva surutke su veoma velika i nisu do kraja istražena. Intezivna upotreba surutke dovodi do brze regeneracije bolesnih mjesta u organizmu, zatim pospješuje razgradnju masti i jača imunitet.

Surutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre i sprečava osteoporozu. Preporučuje se atletičarima, trudnicama i starim ljudima.

Koristi se u proizvodnji raznih sireva, dječije hrane, sladoleda i stočne hrane. Protein surutke se odvaja iz ove mješavine i prodaje kao nutritivni suplement.

U prodaji se surutka i njeni proizvodi nalaze u različitim oblicima, poput kisele surutke, slatke surutke, kao i napici obogaćeni voćem. Surutku možete naći u svim bolje snabdijevenim prodavnicama zdrave hrane, a može se naći i surutka u prahu, piše “Kućni lekar“…

Komentari

komentara