Hrana (Foto: Cure.ba)
1 VOĆE je najbolje jesti sa korom. Ako u hrani tražimo zaštitne supstance onda treba jesti voće sa korom i sa unutrašnjim dijelom, odbacuju se samo sjemenke i ono što ne može da se pojede.
2 PROMJENE. Postoje 44 hranljiva sastojka koja su potrebna našem organizmu da dobro i zdravo funkcioniše. Da biste mu ih pružili, potrebno je da jedete različitu hranu, svakog dana nešto drugo i tako će proteini, vitamini, minerali i enzimi održavati potrebnu ravnotežu organizma, dodajući mu blagotvorne efekte koje ima svaka od raznih vrsta hrane.
3 JEDNOSTAVNOST. Jedite jednostavna i zdrava jela, ona koja se zovu “sirotinjska” nazdravija su a to su tjestenine, pasulj, pirinač, sočivo, brokole, mladi sirevi. Ako se pridržavate ove vrste ishrane, koja je istovremeno i dijeta, uzimaćete manje od 30 do 50 posto kalorija koje ste uzimali ranije i gomilali nepotrebne kilograme, a vaše tijelo će dobiti sve što mu je potrebno i zdravo.
4 BEZ POHOVANJA. Najzdravija hrana je samo probarena, jer na taj način ne gubi najvažnije prehrambene sastojke. Vitamini iz pirinča, mahunastog povrća i žitarica treba da se bare u onoliko vode koliko je potrebno da bi ih prekrila i koliko je potrebno da hrana apsorbuje vodu.
5 DORUČAK je važan i nemojte ga preskakati ni zamjenjivati šoljicom kafe, ali ni pretjerivati sa obiljem hrane. Najzdraviji doručak, koji će vam dati energiju su musli rastopljeni u mlijeku ili jogurtu, jer aktiviraju 100 posto energetskog sistema. Pri posebnim naporima, fizičkim ili intelektualnim, za doručak možete uzeti musle sa čokoladom, takođe u mlijeku.
6 BIJELO BRAŠNO i sve što se od njega pravi je nezdravo, jer može povećati glikemiju često više nego sam šećer. A povećanje šećera u krvi je veliki rizik i put ka mnogim bolestima, među kojima su i tumori. Zbog toga je bolje koristili proizvode, kako kupovne tako i pripremljene kod kuće, od integralnog brašna, crnog, ražanog i sličnog, sada ima u prodaji svih vrsta brašna.
7 ČOKOLADA. Može da bude korisna za pojačanje energije, takođe i napitak od kakaa, puter od kakaa. Naravno, bez pretjerivanja. Ali, čokolada može da bude i vrlo štetna, ako ima neke vještačke dodatke koji popravljaju ukus ili joj daju poseban ukus, te zbog toga treba pažljivo pročitati etiketu na kojoj su ispisani sastojci i ne uzeti onu koja ima nešto te vrste. Smatra se da je najbolja i najzdravija klasična “čokolada za mješanje”, iako treba provjeriti i etiketu na kojoj su ispisani njeni sastojci.
8 ZAMRZIVAČ je veoma koristan aparat našeg vremena i velika pomoć u domaćinstvu. Ali, prema ispitivanjima Italijanskog instituta za ishranu, gotova jela koja se čuvaju duže od tri dana u zamrzivaču postepeno gube jačinu vitamina C i E. Ovo se odnosi na hranu koju pripremamo sami, ne potrošimo je i ostavimo za sljedeće obroke. Jela koja se kupuju u zamrznutom stanju imaju etiketu na kojoj piše koliko traje rok držanja u zamrzivaču i toga se treba pridržavati.
9 BOJE: veštačke boje kojima »se boje karamele i uopšte bombone, sokovi, aperitivi, sladoledi i druga hrana, mogu da izazovu iritaciju želuca i alergije, a posebno su opasni za djecu. Proizvođač je dužan da na proizvodu napiše da li sadrži neke od tih boja, pa je ovakve proizvode bolje izbjegavati nego koristiti. Uopšte, važno je da naučite i sebe naviknete da pri kupovini u marketima, prodavnicama i samoposlugama pažljivo pročitate sastojke hrane koju kupujete, pa čak i kad vas “mrzi” da to radite, jer je to zbog vašeg zdravlja i zdravija svoje porodice.
10 Za dobro funkcionisanje srca treba jesti plavu ribu, maslinovo ulje, avokado, musli, orahe, lješnjake, pistacije, susam, kikiriki, zbog toga što sadrže bezopasne masnoće i tako štite kardiovaskularni sistem. Prema najnovijim istraživanjima, Omega-3 koju sadrže ribe i masno sjemenje odlična su predohrana protiv Alchajmerove bolesti.
cure.ba