Krompir (Foto: Cure.ba)
Molekule iz krompira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterija koje žive u želucu i uzrokuju čir na želucu ili žgaravicu. No za razliku od antibiotika, bakterije ne mogu razviti otpornost na “krompirov sok”, a on ne uzrokuje ni nikakve nuspojave. Naučnici se nadaju da će se “sok” uskoro korisiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani.
Postupak za izdvajanje molekule patentiran je s nadom da bi jednog dana mogao biti prodan kao dodatak sličan probioticima u jogurtu.
“Naša naučnica na nedjeljnom je ručku čula da je baka koristila krompir za liječenje čira želuca. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu kompira i počela ih testirati u laboratoriju – kazao je mikrobiolog Ian Roberts, te dodao:
“Kada sam prvi put čuo za ideju moram priznati da sam bio malo skeptičan. No, istovremeno nisam bio iznenađen – puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći – objasnio je.
cure.ba