sol(foto:cure.ba)
Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter tvrde da je dobrobit za zdravlje od smanjenja soli precijenjena i da je za dobro zdravlje bitan čitav niz drugih faktora poput prehrane, vježbanja ili ne pušenja, prenosi Nacional.U studiji su sudjelovale osobe s niskim i s visokim krvnim tlakom i svi su podvrgnuti režimu prehrane u kojoj je smanjenja količina soli. Otkriveno je da nema dokaza da smanjenje soli u prehrani smanjuje smrtnost ili srčane bolesti.
Naprotiv, otkriveno je da su osobe sa srčanim problemima na prehrani bez soli izložene većem riziku od prerane smrti, vjerojatno zato što je promjena u prehrani šok za tijelo. Autori studije smatraju da je razlog ovakvim rezultatima i to što prijašnja istraživanja nisu uzela u obzir to da se osobe koje jedu manje soli vjerojatno i općenito zdravije hrane i imaju zdraviji životni stil.
No, ne slažu se svi znanstvenici sa zaključcima ove studije jer smatraju da su rezultati studije bili takvi jer su sudionici studije sol u prehrani smanjili za samo kratak vremenski period i da sol uistinu povećava rizik od srčanog i moždanog udara i prerane smrti. Oni preporučuju da odrasle osobe konzumiraju maksomalno 6 grama soli na dan tj. jednu žličicu soli, no procijenjeno je da zapravo konzumiraju oko 9 grama soli na dan.
cure.ba