Kuća i hrana

Njegovo veličanstvo – Kuglof

Napisao admin

Ovaj aristokratski kolač u prošlosti je krasio trpeze isključivo privilegovane vlastele i kraljevske trpeze širom Evrope.
Prvi put sam se sa njim srela u djetinstvu i od tada me je potpuno osvojio. Isprobala sam mnoge varijante, sa dodacima suvog voća , čokolade, limuna, ruma…za ovu objavu sam izabrala kombinaciju čokoladnog kuglofa sa višnjama.


kuglof(foto:cure.ba)

Umutiti 250gr putera i 250gr sećera u prahu. Dodati 5 jaja, jedno po jedno,

50ml ruma ili mlijeka.

Podesiti mikser na najmanju brzinu pa dodati: 250gr.brasna + pola praška za pecivo,  100gr kakao praha, 300gr.narendane čokolade za kuvanje. Na kraju dodati 450 gr višanja (svježih ili smrznutih).

Modlu za kuglof namazati puterom i posuti sa malo brašna. Sipati smjesu u modlu (smjesa je malo gušća, najbolje je rasporediti je kašikom).

Peći na 180 stepeni, 50-60 minuta (staviti u zagrijanu rernu).

Probati štapićem da li je gotovo pa ostaviti desetak minuta da se prohladi. Prevrnuti na tacnu,polako istresti kolac iz modle i posuti sećerom u prahu.

 

Kolač je lijep kad malo odstoji. Kada se skroz ohladi, možete ga staviti u

neku zatvorenu posudu ili kesu, da ne izgubi svježinu.

Idealno je poslužiti ga uz neki aromatični čaj ili šoljicu dobre crne

kafe.

 

Uživajte…Odlutajte malo u prošlost…

cure.ba

Komentari

komentara