Foto: arhiva
Marler je svoj profesionalni život posvetio ljudima koji su zbog hrane dobili salmonelu, E. coli i slične bolest te je tijekom godina shvatio koje namirnice su glavni krivci, piše Daily Mail.
Prema njegovim iskustvima, najveći krivci su sirova kamenica, voće i povrće koje se prodaje već narezano, sirovi zlatni grah, sirovo meso, sirova jaja i nepasterizirano mlijeko i sokove.
kamenice
Kamenice su postale posebno opasne zadnjih godina zbog podizanja temperature mora, što pogoduje širenju štetnih mikroba koji onda završe u hrani.
Voće i povrće koje se prodaje narezano također izbjegava kao vrag tamjan jer što je više ruku uključeno u obradu proizvoda, to je veća vjerojatnost kontaminacije.
Vrlo neobično, ali učestalo trovanje hranom dolazi u obliku zlatnog graha, kojeg nikako ne treba jesti sirovog jer nastaje u uvjetima pogodnim za širenje bakterija.
Marler tvrdi i da u restoranima uvijek naručuje isključivo dobro ispečeni odrezak jer bakterije E. coli i salmonela umiru tek na temperaturama preko 160 stupnjeva.
Iako je rizik zaraze salmonelom zbog sirovih jaja manji nego je to bio prije dvadeset godina, svejedno ne preporučuje konzumiranje sirovih jaja i proizvoda kao što su majoneza, sladoled i neki kokteli.
Kod nepasteriziranih sokova i mlijeka nije opasno samo piće već spremnik u kojem se nalaze.
net.hr