Foto:arhiva
Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju na površini kože, tvrde su na opip i vrlo teške.
1. Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice
Jeste li primijetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mjesto na kojoj je ista ležala na zemlji tijekom dozrijevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bijele boje ili svijetlo zelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su dozrele. Nemojte kupovati niti lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.
2. Birajte plod bez oštećenja
Površina lubenice trebala bi biti tamno zelene boje, tvrda na opip, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdani je znak da je plod počeo truliti, a izbjegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebao biti asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugome.
3. Testirajte težinu lubenice
Možda vam se teška lubenice ne da nositi iz trgovine kući, ali upravo bi najtežem plodu trebali davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!
four.ba