Kuća i hrana

Fenomenalne poslastice – Voće i krem kao savršena kombinacija!

Napisao admin

Pijace su sve bogatije, iz dana u dan. Od svježeg ili smrznutog voća možete da napravite fenomenalne poslastice. Isprobajte naše predloge.


Ilustracija (Foto: arhiva)

LEDENI VJETAR

 

POTREBNO JE

 

9 jaja, 350 g šećera, 1 kašika jabukovog sirćeta, 4 kašike brašna, 2,5 dl mlijeka, 3 kesice vanilin šećera, 250 g margarina, 2 banane, 250 g jagoda, 4-5 kivija, 0,5 l slatke pavlake za šlag.

 

PRIPREMA

 

Umutiti bjelanca u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera i sirćeta, pa od ove smjese u rerni zagrijanoj na 150 stepeni pecite koru 45-60 minuta. Ohlađenu koru prerežite na 3 dijela po dužini. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i mlijeko. Smjesu lagano kuvajte sve dok se ne zgusne. Kad je kuvano stavite da se ohladi. U ohlađenu smjesu dodajte margarin i izmiksajte. Ređajte koru, fil, narezane banane, šlag, pa ponovite sa jagodama i na kraju sa kivijem. Zatim cijelu tortu premažite ostatkom šlaga sa svih strana.

 

TORTA OD POMORANDŽI I BADEMA

 

POTREBNO JE

 

ZA KORU: 6 jaja, 200 g šećera, 200 g prženih mljevenih badema, 1 kašičica brašna, 1 kašičica mljevenog keksa, 1 1/2 pomorandža (sok i korica).

 

ZA FIL: 3 jaja, 200 g šećera, 1 kašičica brašna, 1 1/2 pomorandža (sok i korica), , 1/2 kašika mlijeka, 200 g margarina.

 

PRIPREMA

 

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Razdvojite bjelanca i žumanca, pa bjelanca umutite u čvrsti snijeg. Žumanca i šećer mutite dok ne postanu pjenasti. Dodati bademe i opet mutite. Dodajte brašno i mljeveni keks, zatim sok i koru pomorandže. Na kraju kašikom polako dodajte snijeg od bjelanaca i sve sjedinite. Sipajte smjesu u namazan kalup i pecite 25-30 minuta. Koru ohladite i prerežite na dva dijela. U posudi umutite jaja i šećer, dodajte brašno, sok i koru pomorandže i na kraju mlijeko. Staviti da se kuva na pari i mješajte dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi umiješajte omekšali margarin. Na poslužavnik stavite jednu koru, pa fil, poklopite drugom korom i zatim cijelu tortu premažite ostatkom fila. Po vrhu ukrasite listićima badema.

 

TORTA ŠUMSKO VOĆE

 

POTREBNO JE

 

6 jaja, 250 g šećera, 100 g kisele pavlake, 2 kašike ulja, 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 100 g mljevenih oraha, 1 kašika ruma.

 

ZA FIL: 800 g + 8 kašika mlijeka, 8 kašika šećera, 2 pudinga od jagode, 250 g margarina, 50 g šećera u prahu, 20 kapi ekstrata jagode, 800 g 

šumskog voća.

 

PRIPREMA

 

Bjelanca umutite u čvrst snijeg. U drugoj činiji umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte pavlaku, ulje, brašno, prašak za pecivo, orahe i rum i sve dobro umutite mikserom, pa lagano sa varjačom umiješajte bijelanca. Koru pecite na papiru za pečenje u četvrtastom plehu na 190 stepeni oko 20 minuta. Ohlađenu koru zatim isijecite na tri dijela. Za fil skuvajte mlijeko, pa u njega ukuvajte puding od jagode koji ste prethodno razmutili sa osam kašika mlijeka i isto toliko kašika šećera. Ohladite puding, pa u njega dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu i ekstratom jagode. Zatim dodajte šumsko voće. Filujte kore i cijelu tortu, pa ostavite da prenoći i sjutradan ukrasite po želji.

 

MOSKVA ŠNIT

 

POTREBNO JE

 

ZA KORE: 15 bjelanaca, 21 kašika šećera, 24 kašike mljevenih oraha, 3 kašike brašna.

 

ZA FIL: 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 1 šoljica mlijeka, 1 kašika brašna, 250 g margarina, 2 dl slatke pavlake, 250 g mljevenih lješnika, 1 veća konzerva ananasa, 1 kg višanja, 7 dl slatke pavlake za premazivanje.

 

PRIPREMA

 

Umutite pet bjelanaca sa sedam kašika šećera u čvrst snijeg. Dodajte osam kašika oraha i kašiku brašna i još malo mutite. Od ove smjese ispeći jednu koru. Isti postupak ponovite još dva puta. Na pari skuvajte žumanca, šećer, mlijeko i brašno, pa kada se ohladi dodajte margarin i umućenu slatku pavlaku. Ređajte koru, pa fil, ocijeđene višnje, pospite lješnik, pa preko toga još malo fila. Zatim ponovo kora, fil, na kockice isjeckan ananas, ponovo lješnik, pa još malo fila, posljednja kora, pa fil, višnje pomiješane sa ananasom, lješnik i ostatak fila. Cijelu tortu premažite sa slatkom pavlakom i ostavite u frižider.

 

TORTA OD JAGODA

 

POTREBNO JE

 

8 jaja, 400 g šećera, 1 kašika sirćeta, 200 g šećera u prahu, 300 g mljevenog keksa, 250 g margarina, 100 ml mlijeka, 800 g jagoda, 2 kesice šlaga.

 

PRIPREMA

 

Umutite bjelanca, dodajte šećer pa ponovo dobro umutite i na kraju dodajte sirće. Pecite koru na 150 stepeni oko 25 minuta u plehu obloženom papirom za pečenje. Umutite žumanca sa šećerom u prahu i margarinom. Dodajte keks i mlijeko. Na koru stavite pola fila, zatim isječene jagode, drugu polovinu fila i odozgo umućen šlag. Ostavite tortu u frižideru da se dobro ohladi.

 

ekskluziva.ba

Komentari

komentara