Frizerski (Foto: Arhiva)
Nekad je trebao i dan za pripremu kruha, a danas svega četiri sata.
Da bi ovo postigli i popravili učinjenu štetu zbog brze pripreme, proizvođači koriste razne dodatke – regulatore kiselosti, poboljšivače okusa, boje te sredstva za učvršćivanje tijesta i sprečavanje zgrudnjavanja, ali i jedan zanimljiv aditiv – I-cistein koji se dobiva iz – ljudske kose. A kosu skupljaju gdje, s podova kineskih frizerskih salona.
Kosa se otapa u kiselini, nakon čega se l-cistein izolira u kemijskom procesu, pakira i šalje komercijalnim proizvođačima kruha.
Ako vam se ovo gadi, ili ste pak vegetarijanac ili vam vjera brani konzumaciju djelova ljudskog tijela, onda ste u ozbiljnim problemima jer proizvođači ne moraju označiti l-cistein na etiketi proizvoda.
Ovaj aditiv koristi se kao tvar za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, a time i izgled konačnoga proizvoda.
Zbog toga ga dodaju u kruh, kekse, peciva, kolače i brzo smrznute proizvode.
Osim ljudske kose, drugi izvori l-cisteina uključuju kokošja i pačja perja, dlake životinja, rogovi krava i naftni nusproizvodi.
Hoćete li nakon ovog saznanja sami raditi svoj kruh?
dnevno.hr