Video Zdravlje

Prehrambeno-farmaceutski lobi ovo krije od nas – Ubojica zvan Aspartam: Ovi proizvodi nas truju! (VIDEO)

Napisao admin

Aspartam uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, Alzheimerovu bolest i tumore…


Aspartam (Foto: Arhiva)

Znanstvenici su istraživali sastojke “Orbit” žvakaćih guma. Među sastojcima su pronašli i jedan opasan sastojak, smrtonosan, upozoravaju pojedini znanstvenici.
Taj je sastojak nekima već dobro poznat, a riječ je o aspartamu – slatkom otrovu i  ne nalazi se samo u žvakaćim gumama, posvuda je, a najčešće u light proizvodima, proizvodima “bez šećera”. Na štetne učinke ove tvari upozorava se već dugi niz godina, no jaki prehrambeni lobi i dalje “gura” ovaj sastojak poznat i kao “slatki otrov”.

Najvjerojatnije ne očekujete da vaš zdravi jutarnji light jogurt može biti vaš najveći neprijatelj. Ili da dijetni napitak koji vas “štiti” od viška kilograma i nije tako dijetalan, a ni sve light namirnice nisu uopće bezopasne. Naime, ozloglašena prehrambena industrija već neko vrijeme prikriva zabrinjavajuće rezultate ispitivanja utjecaja aspartama na naše zdravlje. Aspartam  sadrži 10 % metanola koji može biti smrtonosan već pri dozi od dvije čajne žličice jer se u tijelu pretvara u formaldehid i mravlju kiselinu. U aspartamu se isto tako nalazi i fenilalanin i aspartamska kiselina, koja se inače u kombinaciji s aminokiselinama postepeno razgrađuje, a u toj kombinaciji brzo dolazi do središnjeg živčanog sustava u nenormalno visokim koncentracijama i tako pretjerano stimulira moždane stanice, što za posljedicu ima i njihovo odumiranje.

Aspartam, pokazala su alternativna istraživanja neopterećena utjecajem prehrambene industrije, uništava seksualni nagon i izaziva druge seksualne tegobe, sprječava normalan razvoj fetusa, uzrok je spontanim pobačajima i urođenim manama novorođenčadi, izaziva migrene, multiplusklerozu, dijabetes, Alzheimerovu bolest i tumore. Ako se količina fenilalanina u krvi trudnice petostruko poveća, to izaziva 10 % smanjenje IQ ploda, a desetorostruko 20 %, pokazuju ta istraživanja.
Light proizvodi koji su prepuni aspartmana zapravo i nisu dijetetski proizvodi kako nas uvjeravaju. Fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja, između ostalog, regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja pretilih ljudi poslije 1980. s istovremenom pojavom “dijetetskih” proizvoda s aspartamom.
London Evening Standard 2005.g. izvještava o kliničkim pacijentima koji su bili na rubu ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća s razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam. Istraživanja iz 1994. godine na prestižnom Harvadu su dijetne napitke povezala s lomovima kostiju kod četrnaestogodišnjih djevojčica. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: “Aspartam ima previše štetnog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom popisu!”
Količina metanola u tijelu ne bi trebala prelaziti 7,8 mg na dan. Jedna litra pića, koje je zaslađeno aspartamom (Coca-Cola, Pepsi, Sprite, Tonik, Ledeni čajevi, napitci za dijabetičare, Inka… Sadrži oko 56 mg metanola. Tako ljudi koji pojedu više proizvoda s aspartamom, unesu 250 mg etanola dnevno u tijelo, što 32 puta prelazi preporučenu granicu.
No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studije, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija. 90 je bilo nezavisnih i od tih je 83 navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.
Aspartam nalazimo u gotovo svim proizvodima s natpisom “bez šećera”, prije svega u light osvježavajućim pićima pa i u žvakaćim gumama, (fenilalanin), dijetetskih napicima, light jogurtima i slično…
Aspartam je umjetni zaslađivač, koji se dodaje mnogim napicima (dijetalna pića) i jelima (jogurti – light) i slatkišima (bombonima, Tik-tak, žvakaćim gumama). On je u izuzetno širokoj upotrebi u suvremenoj ishrani, usprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA (Američka uprava za hranu i lijekove), ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak.
Aspartam je stručno ime za umjetni šećer, poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Otkrili su ga slučajno 1965. kada je James Schlatter, kemičar kompanije G. D. Searle, testirao lijek protiv čira na želucu.
Godine 1981. aspartam bio je odobren za upotrebu u prehrani, a za zaslađivanje gaziranih pića 1983. Godine 1985. je kompanija Monsanto kupila kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdijelila na dvije samostalne sestrinske tvrtke, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.
Aspartam je krivac za više od 75 % negativnih reakcija na prehrambene aditive koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je moguće pročitati još veljače 1994. u izvještaju Američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
Među 90 različitih dokumentiranih simptoma uzrokovanih aspartamom, koji su navedeni u tom izvještaju su: glavobolje i migrene, kod manje djece odmah po uzimanju u hrani ako je u većoj dozi izaziva povraćanje i mučnine, vrtoglavica, gubitak svijesti, slabost, utrnulost, grčevi u mišićima, povećanje težine, kožni osipi, depresija, umor, razdražljivost, ubrzan rad srca, nesanica, teškoće s vidom, gubitak sluha, otežano disanje, napadi panike, poremećaji govora, gubitak okusa, zujanje u ušima, gubitak ravnoteže, otežano pamćenje i bolovi u zglobovima.
Znanstvenici koji su proučavali neželjena djelovanja aspartama utvrđuju da unošenje tog sredstva može izazvati, potaknuti ili pogoršati kronične bolesti kao što su tumor na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom kroničnog umora, Parkinsonova bolest, Alzheimerova bolest, duševna zaostalost, limfom, deformacije kod novorođenčadi, bol u mišićima i dijabetes – a ima ga u svim proizvodima za dijabetičare.

Glavni sastojci aspartama su: aspartinska kislina (40 %), fenilalanin (50 %) i metanol (10%). Posebno problematičan je metanol koji je smrtno opasan otrov. Pri zagrijavanju aspartama iznad 30 °C stvara se slobodni metanol koji može izazvati trovanje.
Umjesto ovog otrova brojne su zdrave alternative iz prirode. Prirodna sladila kao med, javorov sok, melasa, šećer od trske ili repe, su prirodno nastali i koristili su se tisućama godina.

Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači tabletica aspartama je kao 200 žličica šećera. Razlika je u učinku nakon konzumiranja: aspartam truje, a šećer samo deblja.

Monsantova licenca za aspartam uskoro istječe, što znači da će spomenuti umjetni zaslađivač biti još šire zastupljen u namirnicama. Inače, Monsanto je već patentirao novi proizvod – Neotame, koji je desetostruko jači od aspartama i naravno, još štetniji.
Upozoravajuće je i to da SAD-ov prehrambeno-farmaceutski lobi intenzivno radi na tome da aspartam ne treba obavezno navesti na deklaracijama namirnica.

dnevno.hr

Komentari

komentara