Viršle (Foto: Blic)
Utiče na stvaranje sala –
Viršle svakako nisu nešto što bi vam preporučio nutricionista jer imaju puno kalorija. U kombinaciji sa bijelom kiflom, dodajete još 100 kalorija koje se direktno pretvaraju u salo na vašem stomaku.
Pune su soli –
Sve vrste viršli su pune natrijuma i masnoća. Ne postoji nešto što se može smatrati zdravim hot dogom, ne samo zbog toga što jako goji, već zato što njima unosite velike količine natrijuma u organizam što uopšte nije zdravo.
Pileće viršle nisu zdravije –
Ako se opredijelite za pileće ili ćureće viršle jer mislite da imaju manje masnoća, možda ste u pravu, ali svakako morate biti oprezni, jer proizvođači obično umjesto masnoće u viršle dodaju so. Recimo, ćureće viršle imaju dva grama zasićenih masnoća i 99 kalorija, ali imaju 500 mg soli, dok pileće imaju čak 600 mg soli, što je gotovo trećina preporučenog dnevnog unosa. Još ako dodate kečap, senf i majonez, količina unijete soli se još uvećava.
Pune su nitrata –
U viršle se najčešće dodaju nitriti i nitrati, aditivi koji produžavaju rok trajanja ovih namirnica. Povećan unos natrijum nitrata se povezuje sa većim rizikom od dobijanja kancera.
Nisu organskog porekla –
Vrlo je teško naći viršle koje su napravljene od mesa organski uzgajanih životinja koje nisu primale antibiotike ni hormone.
Loše su za trudnice –
U viršlama se često razvija bakterija listerija koja prouzrokuje stvaranje bolesti listerioze. Ovo oboljenje može da dovede do pobačaja, rađanja mrtvih beba, kao i mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.
blic