Kuća i hrana

Lako, brzo i uksuno – Najljepši deserti bez brašna! (FOTO)

Napisao admin

Brašno se nekako uvijek nađe na prvom mjestu na listi sastojaka za kolače. Međutim, to ne mora da bude tako, zato što postoji mnogo lijepih poslastica koje ne sadrže ovu "bijelu smrt". Mi smo danas pripremili pet najljepših.


Čokoladna torta (Foto: Blic)

KOLAČ OD BANANE I KIKIRIKI PUTERA

POTREBNO JE

3/4 šolje ovsenih pahuljica, 1 šolja badema, 3 velike zrele banane, 1 velika očišćena jabuka, 1/2 šolje šečera, 1/2 šolje žutog šećera, lašičica ekstrakta vanile, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašika meda, 1 šolja kikiriki putera

PRIPREMA

Za ovo će vam trebati blender. Prvo dobro sameljite bademe i ovsenu kašu zajedno, a onda unutra ubacite i sve ostale sastojke, osim kikiriki putera. Pulsirajte blender u početku, a onda nastavite da mutite dok mešavina nije glatka. Zatim dodajte kikiriki puter, i unutite. Dobijenu smesu izručite u pleh sa papirom za pečenje, i ukrasite komatićima banane. Pecite na 160 stepeni oko 30 minuta. Kolač će da dobije lepu koricu, ali će unutra da ostane predivno sočan, ukusan i zdrav.

SOČNI ČOKOLADNI KEKSIĆI

POTREBNO JE

1 1/2 šolja badema i/ili oraha, 3 šolje šećera u prahu, 1/2 šolje i 3 kašike kakaa, 1/2 kašičice morske soli, 1 šolje iseckane tamne čokolade, 4 belanceta, 2 kašičice ekstrakta vanile

PRIPREMA

Rernu zagrejte na 170 stepeni. U velikoj činiji pomešajte naseckane bademe i/ili orahe, šećer u prahu, kako, so i seckanu čololadu, pa to ostavite po strani. Belanca dobro ulupajte, ali ne preterano. Treba da budu bela i vazdušasta, ali ne previše čvrsta. Dodajte vanilu, promešajte i dodajte suve sastojke, pa sve nežno pomešajte. Testo će biti gusto i tamno. Pomoću kašike za sladolet vadite kuglice testa, pa ih ređajte na pleh sa papirom za pečenje. Ubacite u rernu, i pecite 12-13 minuta. Pre služenja, obavezno ostavite da se ohlade bar 15 minuta.

ČOKOLADNI KOLAČ

POTREBNO JE

220 g putera, iseckanog na komadiće, 1/4 šolje kakaa, 1 1/4 šolje slatke pavlake, 220 g tamne čokolade, iseckane, 5 velikih jaja, 1 šolja šećera, 1/2 šolje pavlake, 1/4 šolje šečera u prahu

 PRIPREMA

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Pleh podmažite, i malo pospite kakaaom. Puter otopite sa 1/4 šolje slatke pavlake na srednjoj temperaturi, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se sve ne otopi i sjedini, pa sklonite sa vatre. U odvojenoj činiji, pomešajte jaja, šećer i kako, pa to dodajte čokoladnoj mešavini. Sipajte u pleh, i pecite 35-40 minuta. Kada ga izvadite iz rerne, prvo ostavite da odstoji sat vremena u plehu, a onda prvo prođite nožem oko ivica, i izvadite kolač. Pospite ga šećerom u prahu. Preostalu šolju slatke pavlake umutite, dodajte kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa time ukrasite svako parče.

KEKSIĆI SA KIKIRIKI PUTEROM

POTREBNO JE

2 šolje kikiriki putera, 1 1/2 šolja šećera, 1/2 šolje braon šećera, 2 velika jaja, 1 kašičica sode bikarbode, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašičice ekstrakta vanile, 1/2 kašičice morske soli

PRIPREMA

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Mikserom umutite kikiriki puter i šečer dok mešavina ne postane vazdušasta. Smanjite przinu, i dodajte prvo jaja, pa sodu i prašak za pecivo, vanilu i so. Sve dobro promešajte, pa od dobijenog testa pravite kuglice, pa ih ređajte na pleh sa papirom za pečenje. Svaku kuglicu mao spljoštite viljuškom, ostavljajući lepu šaru, pa ih pecite 10-12 minuta. Obavezno ostavite da se ohlade pre služenja.

KOLAČ SA KOKOSOM I ORASIMA

POTREBNO JE

100 g kokosa, 100 g mlevenih oraha, 100 g suvog grožđa, 4 jaja, 100 ml ulja, 2 kašičice praška za pecivo, malo ruma, 150 g šećera, malo seckanih oraha

PRIPREMA

Suvo grožđe potopite u rum, a rernu zagrejte na 170 stepeni. Jaja dobro umutite mikserom, pa dodajte ulje. Kada je sve dobro umućeno, ubacite orahe, kokos, suvo grožđe i prašak za pecivo, pa promešajte. Dobijeno testo rasporedite u pleh sa papirom za pečenje, pa pecite 10-15 minuta. Kolač treba da ostane sočan. Šećer kuvajte sa 200 ml vode otprilike 15 minuta, pa time prelijte gotov i prohlađen kolač. Ovo je jako ukusan i sočan kolač, koji možete da ukrasite seckanim orasima, a po želji možete dodati i umućenu slatku pavlaku.

blic

Komentari

komentara