Čokoladna torta (Foto: Blic)
KOLAČ OD BANANE I KIKIRIKI PUTERA
POTREBNO JE
3/4 šolje ovsenih pahuljica, 1 šolja badema, 3 velike zrele banane, 1 velika očišćena jabuka, 1/2 šolje šečera, 1/2 šolje žutog šećera, lašičica ekstrakta vanile, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašika meda, 1 šolja kikiriki putera
PRIPREMA
Za ovo će vam trebati blender. Prvo dobro sameljite bademe i ovsenu kašu zajedno, a onda unutra ubacite i sve ostale sastojke, osim kikiriki putera. Pulsirajte blender u početku, a onda nastavite da mutite dok mešavina nije glatka. Zatim dodajte kikiriki puter, i unutite. Dobijenu smesu izručite u pleh sa papirom za pečenje, i ukrasite komatićima banane. Pecite na 160 stepeni oko 30 minuta. Kolač će da dobije lepu koricu, ali će unutra da ostane predivno sočan, ukusan i zdrav.
SOČNI ČOKOLADNI KEKSIĆI
POTREBNO JE
1 1/2 šolja badema i/ili oraha, 3 šolje šećera u prahu, 1/2 šolje i 3 kašike kakaa, 1/2 kašičice morske soli, 1 šolje iseckane tamne čokolade, 4 belanceta, 2 kašičice ekstrakta vanile
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 170 stepeni. U velikoj činiji pomešajte naseckane bademe i/ili orahe, šećer u prahu, kako, so i seckanu čololadu, pa to ostavite po strani. Belanca dobro ulupajte, ali ne preterano. Treba da budu bela i vazdušasta, ali ne previše čvrsta. Dodajte vanilu, promešajte i dodajte suve sastojke, pa sve nežno pomešajte. Testo će biti gusto i tamno. Pomoću kašike za sladolet vadite kuglice testa, pa ih ređajte na pleh sa papirom za pečenje. Ubacite u rernu, i pecite 12-13 minuta. Pre služenja, obavezno ostavite da se ohlade bar 15 minuta.
ČOKOLADNI KOLAČ
POTREBNO JE
220 g putera, iseckanog na komadiće, 1/4 šolje kakaa, 1 1/4 šolje slatke pavlake, 220 g tamne čokolade, iseckane, 5 velikih jaja, 1 šolja šećera, 1/2 šolje pavlake, 1/4 šolje šečera u prahu
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Pleh podmažite, i malo pospite kakaaom. Puter otopite sa 1/4 šolje slatke pavlake na srednjoj temperaturi, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se sve ne otopi i sjedini, pa sklonite sa vatre. U odvojenoj činiji, pomešajte jaja, šećer i kako, pa to dodajte čokoladnoj mešavini. Sipajte u pleh, i pecite 35-40 minuta. Kada ga izvadite iz rerne, prvo ostavite da odstoji sat vremena u plehu, a onda prvo prođite nožem oko ivica, i izvadite kolač. Pospite ga šećerom u prahu. Preostalu šolju slatke pavlake umutite, dodajte kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa time ukrasite svako parče.
KEKSIĆI SA KIKIRIKI PUTEROM
POTREBNO JE
2 šolje kikiriki putera, 1 1/2 šolja šećera, 1/2 šolje braon šećera, 2 velika jaja, 1 kašičica sode bikarbode, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašičice ekstrakta vanile, 1/2 kašičice morske soli
PRIPREMA
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Mikserom umutite kikiriki puter i šečer dok mešavina ne postane vazdušasta. Smanjite przinu, i dodajte prvo jaja, pa sodu i prašak za pecivo, vanilu i so. Sve dobro promešajte, pa od dobijenog testa pravite kuglice, pa ih ređajte na pleh sa papirom za pečenje. Svaku kuglicu mao spljoštite viljuškom, ostavljajući lepu šaru, pa ih pecite 10-12 minuta. Obavezno ostavite da se ohlade pre služenja.
KOLAČ SA KOKOSOM I ORASIMA
POTREBNO JE
100 g kokosa, 100 g mlevenih oraha, 100 g suvog grožđa, 4 jaja, 100 ml ulja, 2 kašičice praška za pecivo, malo ruma, 150 g šećera, malo seckanih oraha
PRIPREMA
Suvo grožđe potopite u rum, a rernu zagrejte na 170 stepeni. Jaja dobro umutite mikserom, pa dodajte ulje. Kada je sve dobro umućeno, ubacite orahe, kokos, suvo grožđe i prašak za pecivo, pa promešajte. Dobijeno testo rasporedite u pleh sa papirom za pečenje, pa pecite 10-15 minuta. Kolač treba da ostane sočan. Šećer kuvajte sa 200 ml vode otprilike 15 minuta, pa time prelijte gotov i prohlađen kolač. Ovo je jako ukusan i sočan kolač, koji možete da ukrasite seckanim orasima, a po želji možete dodati i umućenu slatku pavlaku.
blic