Ćevapi (Foto: Haber.ba)
Sastojci:
750 gr junetine
250 gr ovčetine
1 kašika soli
1 kašika vegete
1 kašika bibera
1/2 glavice bijelog luka
1 kašika kajmaka
malo mineralne
Obavezni prilozi:
Što više crvenog luka to bolje 🙂
kajmak ili ajvar po želji
Poljev za lepinu:
provrela voda
malo goveđeg temeljca ili kocka
vegeta
malo ulja
peršunov list
bijeli luk
biber
Priprema poljeva:
Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća
Priprema ćevapa:
Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x
U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider
Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno
Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja
Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
Lepinje namoćite zaljevom i malo zapecite
domaci-recepti.blogspot.com