Kasato torta (Foto: Pobjeda.me)
Potrebno: Petsto grama keksa, 200 grama oraha, 250 grama putera, četiri kašike šećera, dvije kesice vanilin šećera, 200 grama šećera u prahu, 200 grama suvog grožđa, 100 grama čokolade, pola litra mlijeka, četiri jaja i rum.
Priprema: Na pari umutiti četiri žumanca sa četiri kašike šećera i vanilin šećerom , smjesa treba da bude gusta.
Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu.
U prohlađenu smjesu od žumanaca dodati umućen puter i mutiti dok ne postane pjenasto.
Keks krupnije izlomiti i preliti hladnim mlijekom. Dodati isjeckano suvo grožđe poprskano rumom, isjeckane orahe i rastopljenu čokoladu.
Dobro izmiješati i sastaviti sa smjesom od žumanaca. Zatim, oblikovati tortu.
Ušpinovati 250 grama šećera sa malo vode gušće nego za slatko.
Umutiti snijeg od bjelanaca i u tankom mlazu sipati ušpinovan šećer neprekidno muteći.
Mutiti dok se smjesa ne ohladi, pa preliti preko torte.
pobjeda.me