Sastojci:
3 bataka sa karabatakom
180 g integralne riže
2 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
200 g šampinjona
2 mrkve
1 mlada tikvica
4 kašike soja sosa
40 g putera
3 kašike ulja
mješavina začina
so, biber
Priprema:
Batake sa karabatacima odvojiti od kostiju i kožure pa isjeći na trake.
Integralnu rižu obariti u slanoj vodi, a potom je ocijediti od suvišne tečnosti.
Crveni luk isjeći na kockice, mrkvu i mlade tikvice zajedno sa ljuskom isjeći na štapiće. Šampinjone isjeći na listove, a bijeli luk što sitnije isjeckati. Na malo ulja propržiti crveni luk i bijeli luk, dodati mrkvu te i nju kratko propržiti. Potom dodati batake i pržiti ih dok ne porumene.
Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode po potrebi. Kada meso omekša, a suvišna tečnost uvri, dodati tikvice, šampinjone, soja sos i začine po ukusu. Dinstati dok povrće ne omekša.
Pred kraj dinstanja dodati integralnu rižu, puter i polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa, pišu “Nezavisne.com“.