Zebra kolač (Foto: cure.ba)
Sastojci:
(mjerica je 1 šolja, to je šolja od 2 dcl)
4 jaja (sobne temperature)
1 šolja secera
1 šolja ulja
1 šolja mlijeka (sobne temperature)
2 šolje brasna
2 supene kašike kakaa
1 kesica vanilije
1 kesica praška za pecivo
2 kasicice kafe
Priprema:
Izmutiti jaja sa šećerom pa dodati mlijeko i ulje. U posebnoj zdjelici pomijesajte brasno, prasak za pecivo i vanilija secer i postepeno uz lagano mijesanje mikserom, dodavajte ulupanoj smjesi. Podijelite masu na dva dijela. U jedan dodajte kakao u prahu (razmutite ga sa dvije kasike kipuce vode, mozete dodati i 2 kasicice kafe ako hocete zbog arome), a drugi ostavite bijel. Stavite tri kasike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kasike braon mase, tako raditi naizmjenicno dok ne utrosite obje mase. Ako povučemo nekoliko linija čačkalicom dobićemo kolač kao paukova mreža. Masu nije potrebno razmazivati po kalupu, sama ce se siriti kako budete dodavali kasiku po kasiku! Kalup je promjera 24 cm, malo ga pouljite i pospite brasnom. Pecite kolac na 180 stepeni i kada se ispece pospite secerom u prahu.
smedia