Žena jede zelentu salatu (foto: avaz.ba)
Šparoge
Iako su dostupne tijekom cijele godine, ne možete uspoređivati šparoge iz, primjerice, prosinca i šparoge koje rastu od veljače do lipnja. Šalica šparoga sadrži čak 70% od preporučene dnevne vrijednosti vitamina K. Vitamin K je ključan za pravilnu apsorpciju kalcija u kostima. Jedna šalica šparoga sadrži 20% preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, koji jača imunološki sustav. Odličan su izvor proteina i folne kiseline. Još jedan razlog da zavolite šparoge? Odlične su kao lijek za mamurluk.
Bob
Ovo je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka. Odličan je izvor vlakana, željeza i proteina. Naime, samo 1 šalica boba sadrži čak 13 grama proteina. Istraživanja su pokazala da bob na prirodan način regulira razinu kolesterola, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Također je odličan za povećanje seksualne želje.
Zelena salata
Osim što je boljeg okusa za vrijeme proljeća, zdravija je i sigurnija. Zelena salata koja se uzgaja izvan sezone je puna štetnih spojeva koje mogu narušiti zdravlje štitnjače. Zelena salata koja je uzgajana u proljeće obiluje antioksidansima, dijetalnim vlaknima, vitaminom K, C i folnom kiselinom.
Mladi luk
Ovo je mlada verzija zelenog luka, koji je srodan crvenom luku. Sva tri imaju ista svojstva i prednosti za zdravlje. Sadrže kvercetin, antioksidans koji ima djelovanje kao antihistamini i odličan je u ublažavanju sezonskih alergija. Kvercetin regulira krvni tlak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.
Špinat
Proljeće je najbolje doba godine za konzumiranje špinata. Osim što je odličan izvor vitamina C i folne kiseline, koji jačaju imunološki sustav i ublažavaju simptome alergija, odličan je izvor betaina, spoja koji poboljšava izdržljivost tijekom tjelovježbe. Ako mislite da su mrkve jedine dobre za očuvanje vida, varate se! Špinat sadrži lutein i zeaksantin, dvije fitokemikalije koje smanjuju rizik od nastanka oštećenja očiju uzrokovanih starenjem.
Rotkvice
Rotkvice su odlične za zdravlje, sadrže čak 30% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C. Za smanjenje rizika od nastanka raka rotkvice konzumirajte zajedno s brokulom. Naime, rotkvice sadrže enzime koji pospješuju apsorpciju antikancerogenih spojeva koji se nalaze u brokuli. Nemojte zanemariti listove brokule. Oni su odličan izvor vitamina C, kalcija i proteina.
Rukola
Bogat je izvor magnezija, minerala koji je važan za jačanje kostiju, imunološkog sustava i mišića. Rukola je odlična za pripremu raznih salata, kao dodatak i prilog jelima. Tijekom proljeća rukolu možete pronaći na gotovo svakoj travnatoj površini, zbog čega je i izrazito pristupačna.
Grašak
Iako grašak tijekom proljeća među prvima sazrijeva, njegova sezona traje tek 2 tjedna stoga ga jedite sada. Samo jedna šalica graška će vas opskrbiti s potrebnom dnevnom dozom vitamina C. Grašak je jedan od najboljih izvora tiamina (vitamina B1) koji poboljšava raspoloženje i ublažava simptome depresije.
centar-zdravlja.net