Sok (foto: cure.ba)
Svježe pripremljeni sokovi dobar su izvor vitamina i minerala, koji aktiviraju enzime u tijelu koji su katalizatori stotinama tisuća kemijskih reakcija koje se odvijaju u našem tijelu.
Enzimi produciraju energiju i neophodni su za probavu, apsorpciju i pretvaranju hrane u energiju za organizam. Bez vitamina ne bismo mogli obavljati svoje poslove, ne bismo mogli živjeti u doslovnom smislu.
Prema nekim stručnjacima naše tijelo može apsorbirati više minerala i vitamina ako ćemo piti svježe sokove nego od povrća i voća koje jedemo u komadu, te se smatra kako miješanje određenih vrsta voća i povrća oslobađa određene enzime koje samo jedno voće ili povrće ne bi moglo.
Špinat pomaže hormone, cikla poboljšava probavu, banana je bogata kalijem i elektrolitima, te snižava kolesterol i krvni tlak, jagode daju zaštitu od upala i bolesti srca itd.
Kako pripremati sokove?
– Operite voće i povrće temeljito prije cijeđenja. Uklonite oštećene i eventualno gnjile dijelove.
– Koristite povrće i voće uzgojeno na prirodan način kad god je to moguće.
– Sok pravite ako je moguće i od stabljike i listova, osim onih koji su otrovni za tijelo ili neukusni. Npr. Lišće celera je gorko pa ga možete ukloniti.
– Možete koristiti sjemenke limuna, limete, naranče i sl. Nemojte koristiti za pripremu soka sjeme jabuke jer je toksično.
– Nemojte koristiti koricu naranče i grejpa jer može biti toksična, ali nemojte bacati bijeli dio jer je bogat vitaminom C i bioflavonoidima.
– Sokove možete začiniti po želji medom, soli, limunom, paprom, cimetom korijanderom i sl.
covermagazin