Ljepota

Evo kako ćete – Njega suhe kože lica i tijela

Napisao admin

Suha ili alipoidna koža, odnosi se na kožu kojoj nedostaju masnoće, dok je dehidrirana koža okarakterizirana nedostatkom vlage u vanjskom rožnatom sloju. Suha i dehidrirana koža često je iritirana i upaljena, a takvo stanje je gore u područjima s relativno malo žlijezda lojnica, poput ruku, nogu i torza, kao i na nekim područjima lica (obrazi i oko očiju).


lice (foto:cure.ba)

Ostale karakteristike suhe kože su osjećaj zategnutosti, posebno nakon tuširanja, kupanja ili plivanja, hrapava koža, jače Ili slabije ljuštenje kože, bore, napukline koje ponekad krvare i jako crvenilo. 

Uzroci nastanka suhe kože 

Više je razloga koji vode do problema sa suhom kožom lica i tijela. Prva je mogućnost nasljedni faktor. Suha koža može nastati kao posljedica nedovoljno aktivnih žlijezda. Bolesti kože poput dermatitisa, ekcema, psorijaze ili seboreje također dovode do suhe kože. Suha koža može biti i posljedica dijeta. Do suhe kože dovode i ekološki faktori, poput izloženosti suncu, vjetru, hladnoći, kemikalijama, neadekvatnoj kozmetici ili pretjeranim kupkama ili jakim sapunima. Dugotrajno uzimanje lijekova, uključujući diuretike, lijekove protiv grčeva i protiv alergija, također za posljedicu mogu dovesti do problema sa suhom kožom, prenosi tportal. 

Prehrana kod suhe kože 

Kod problema sa suhom kožom važno je u prehranu uključiti povrće, voće, žitarice i orašaste plodove. Jedite kvalitetne proteine iz povrća. Povećajte unos sirove hrane. Jedite hranu kao što su češnjak, crveni luk, jaja i šparoge, jer sadrže velike količine sumpora, koji koži pomaže zadržati mladenački i mek izgled. Konzumirajte puno žutog i narančastog povrća, Oni su puni beta-karotena i antioksidanta. Na salate stavljajte hladno prešano maslinovo ulje ili ulje lanenih sjemenki, jer sadrže esencijalna ulja. 

Njega suhe kože 

Najkvalitetnija ulja za njegu su hladno prešana biljna ulja koja nemaju dodatka parafina jer parafin ne dopušta ulazak u dublje slojeve kože već ostaju na samoj površini i začepljuju pore. 

Maska za suhu kožu lica 

Sastojci: pola čaše jogurta; 3 kapi ulja od kamilice (ili skuhajte čaj od kamilice i ostavite da se ohladi); 3 kapi ulja od verbene (ili čaj od cvjetova verbene skuhajte i ohladite) 

Priprema: Nabrojane sastojke izmješati, a ako je smjesa rijetka, dodajte dvije žličice talk pudera da se zgusne.Tako pripremljenu smjesu držite na licu 10 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Kamilica smiruje upalne procese na koži, posvjetljuje ten i uklanja crvenilo dok verbena djeluje kao antiseptik i kožu čini mekanom. 

Prirodna njega ruku 

Osjetljiva koža ruku za hladnoga je vremena sklonija sušenju i pucanju. Od štetnog utjecaja hladnoće i vjetra zaštitit će je otopina od 100 ml ricinusova ulja, 100 ml maslinova ulja i soka limuna. Pomiješajte i zagrijte ulja te im dodajte limunov sok. Ruke namačite u ohlađenoj otopini 10-15 minuta.

Prirodni recepti iz kućne radinosti njeguju ruke jednako učinkovito i zadovoljavajuće kao i skupe kreme, slažu se stručnjaci. Tako će masaža polovicom limuna omekšati kožu te je učiniti sjajnom i nježnom. A crvenilo ruku uklonit će i spriječiti maska od kuhanoga krumpira. Nakon kuhanja krumpir je potrebno zgnječiti te mu dodati žlicu maslinova ili bademova ulja. Mješavina bi na rukama trebala odstajati 15 minuta, a zatim se ispire mlakom vodom. 

Maska za suhu kožu ruku 

Sastojci: 1/2 šalice smeđeg šećera, 1/2 šalice ruma, muškatni oraščić u prahu, šalica toplog mlijeka, 2-3 kapi esencijalnog ulja cimeta, 2 ručnika, 2 plastične vrećice, zdjelice 

Priprema: Miješajte smeđi šećer, rum i muškatni oraščić dok se smjesa ne zgusne. U drugu zdjelu ulijte vruće mlijeko i ulje cimeta. Namačite ruke u mlijeku 2-3 minute. Gustom smjesom istrljajte pa operite ruke toplom vodom. Ručnike namočite vrućom vodom. Ruke namažite kremom, omotajte ih vrećicama te na svaku položite mokar ručnik. Ostavite pet minuta.

cure.ba

Komentari

komentara