“Često srećemo pacijente koji vjeruju da su cjeđeni sokovi zdravi. Roditelji male djece vjeruju da su sokovi zdravi koliko i voće. Zapravo je sok za koji se tvrdi da je 100 posto od voća samo nešto malo bolje od zašećerene vode”, navode oni u svom tekstu za britanski časopis “Indipendent”.
“Ubjeđuju nas da su sokovi zdravi, oni su u teretanama, spa centrima, prodavnicama zdrave hrane. Preporučuju se djeci i trudnicama. Industrija sokova je presretna zbog toga. Istina je zapravo sasvim drugačija: Uzimamo zdrave proizvode – voće i od njih pravimo nešto nezdravo!”, upozoravaju ovi stručnjaci za dijabetes.
Cjeđenjem voća najzdravije sastojke bacate
Prva zamka je da, ako je voće zdravo, da je zdrav i sok od voća, ali zapravo mi neke najzdravije sastojke voća ostavljamo, kao što je kora jabuke, sjeme maline, membrana koja drži dijelove pomorandže, sve je to zdravo, prenosi “Kurir“…
U njima su vlakna, antioksidanti, fitonutrienti, vitamini i minerali, a sve to je dobro za nas. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera, a čim se poremeti regulacija insulina u krvi, dolazi do dijabetesa, navodi se u tekstu.
S druge strane, na ovaj način unosimo mnogo više kalorija, jer dok jedna voćka, na primjer pomorandža ima 45 kalorija, dotle čaša soka ima 110. S druge strane, unijeli ste te kalorije, a niste se zasitili i vrlo brzo ćete posegnuti za novom hranom i novim kalorijama, a kada pojedete voćku nije taj slučaj, ona vas zasiti.
Da bismo promijenili ovu lošu naviku, treba početi od djece. Jer djeca koja piju sokove su niža i deblja od djece koja ih ne piju. Pretpostavlja se da je to zato što kada piju sok konzumiraju manje mlijeka i drugih korisnih namirnica koje su im potrebne za rast. A sok im uopšte nije potreban!
Zato, sokove zamijenite voćem i svježim povrćem, jer sokovi nisu zdravija opcija.