Čokolada (Foto: Cure.ba)
1. NE DAJTE DA VAS NOKAUTIRA! Jedite što više tunjevine da izbjegnete suhu i ispucalu kožu. Tuna je glavni izvor masnih kiselina omega-3 koje vlaže kožu i sprečavaju crvenilo i upale. Zimi ste lijeni i mrzovoljni? Tuna i u tom slučaju pokreće motor! Za to su zaslužni vitamini B grupe koji grade ‘energetska’ crvena krvna zrncad.
2. PRIMJENITE KINESKU ODBRANU! Azijski narodi piju, od pamtivjeka, čaj od korijena biljke astragalus za jačanje imuniteta, a studije pokazuju da šolja dnevno sjetno smanjuje rizik od nazeba ili virusa gripa! Astragalus podstiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca. Uporedo s njim raste i broj antitijela bez kojih nema odbrane od sezonskih infekcija.
3. OBUZDAJTE ZIMSKI APETIT! Kljukate se slatkišima, hljebom, tjesteninom? To je zato što kraći dani i nedostatak svjetlosti smanjuje nivo serotonina, pa tijelo poseže za ugljičnim hidratima kako bi što prije obezbijedilo ‘hormon sreće’. Brinu vas kalorije? Pijte mlijeko! Tri šolje dnevno gase želju, a za to su zaslužni kalcijum i vitamin D.
4. PODMAŽITE ZGLOBOVE IPODOM! Na hladnoći se vaš artritis pogoršava? Ako je tako, uključite omiljenu muziku! Studije pokazuju da sa svakim satom slušanja prijatnih melodija bol od osteoartritisa opada za oko 20 procenata. Muzika povećava lučenje endorfina, prirodnih analgetika s ublažavajućim, anestetičkim dejstvom, kažu istraživači.
5. SPUŠTAJTE HOLESTEROL ČOKOLADOM! Nivo holesterola najveći je zimi, kad smo najmanje aktivni. Držite ga pod kontrolom, jedući sirovu čokoladu, odnosno sirova kakao zrna. Sadrži najviše nuritijenata, posebno magnezijuma. Proces njegove prerade je minimalan, pa sirova čokolada smanjuje ukupan i loš holesterol i sprečava njegovu apsorpciju.
cure.ba