Limun (foto: Cure.ba)
Kada dođe vrijeme prehlada i virusa, svi posežu za prvom linijom odbrane – vitaminom C.
Za to većina ide na pijacu, jer ovog vitamina ima najviše u svježem voću i povrću, a kome je lakše kupuje suplemente i razne kombinacije vitamina u apotekama. Ipak, nije dovoljno samo popiti šumjeću tabletu, ili pomiješati razno voće i povrće u salatu, jer je vitamin C jedan od „osjetljivijih“ vitamina i prilikom njegovog uzimanja treba paziti na nekoliko stvari:
Kada jedemo hranu bogatu vitaminom C, on se resorbuje dok ne postigne potreban nivo oko 100 mg ukupno u cijelom tijelu. Unošenje više ovog vitamina, ili uzimanje tableta sa vitaminom C nema daljeg efekta: naše tijelo aktivno sprečava dalju resorpciju, a ostatak organizam sam izbaci.
Vitamin C se razlaže na 60 stepeni tako da sipanje limunovog soka u vruć čaj nema nikakvog efekta, pišu Novosti.
Vitamin C se uništava sjeckanjem, blendiranjem, mljevenjem, a gubi se i kuhanjem, dodirom sa vazduhom, i kontaktom sa posuđem od bakra.
Ne treba miješati citruse, u kojima ima najviše vitamina C, sa kruškama i bananama jer oni imaju izvjesne sastojke koji uništavaju vitamine u citrusima.
Ne treba ga čuvati dugo ni u zamrzivaču, ali brzo smrzavanje voća i povrća najmanje škodi (npr. krompir ohlađen i čuvan na 3 – 50 stepeni poslije šest mjeseci još uvijek ima 90 posto vitamina C).
U alkalnoj sredini se vrlo brzo gubi usljed oksidacije pod uticajem kiseonika iz vazduha. Da bi se gubici sveli na minimum, preporučuje se kraće kuhanje u što manje vode.
Vitamin C se gubi zajedničkim unošenjem sa mlijekom. Poslije tri dana čuvanja spanać izgubi skoro sav vitamin C, a boranija za to vrijeme izgubi do 80 posto.
cure.ba